„Egyszerűen üzlet”

Üzleti szeminárium Afrikáról – Fókuszban Nigéria és Etiópia

Hírek // 2017.09.07

2017. szeptember 5-én kedd délelőtt a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) székházában a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Nemzetközi Igazgatóságának szervezésében megrendezésre került az „Üzleti szeminárium Afrikáról – Fókuszban Nigéria és Etiópia” elnevezésű üzleti rendezvény. A szeminárium nagy érdeklődésre tartott számot, hiszen a résztvevők teljesen megtöltötték az MKIK Baross konferenciatermét, ami jól jelzi, hogy sok magyar vállalkozás számára jelenthet kitűnő lehetőséget Afrika, és a tárgyban forgó két ország piacain történő megjelenés. Az ősi kontinensen belül is kiemelkedőszerepe van magyar szempontból a legerősebb gazdaságot magáénak tudó, s egyben legnépesebb afrikai országnak, Nigériának, valamint a Magyarországgal hagyományosan jó viszonyt ápoló Etiópiának.

DSCF1001.JPG

A rendezvényt Balogh Sándor, az Magyar-Afrika Társaság (AHU) elnöke nyitotta meg, aki elmondta, hogy Afrikára ma már úgy tekinthetünk, mint a jövő kontinensére. Elmondta, hogy a Magyar-Afrika Társaság fennállása tíz évében mindig azon fáradozott, hogy a magyar embereket közelebb hozza ehhez a szemlélethez, és kiemelte a Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központok (HTCC) tevékenységét is, hiszen utóbbiak is ezen kapcsolatok szorosabbra fűzésén és a lehetőségek jobb kiaknázásán fáradoznak.

DSCF1003.JPG

A megnyitó beszédet követően Horváth Márk, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) főosztályvezetője beszélt a nyugat- és kelet afrikai gazdasági jellegzetességekről, és kiemelte azokat a szektorokat, amelyekben a magyar vállalatoknak jó esélyük lehet a belépésre, a piaci térnyerésre.

DSCF1041.jpg

A továbbiakban Prof. Ternák Gábor nigériai és Sági Gábor etióp nagyköveturak kaptak lehetőséget, akik azon felül, hogy előadásaikban bemutatták állomáshelyeiket, első kézből számoltak be a hivatalos kiküldetésük alatt tapasztaltakról, a hétköznapi kihívásokról és az afrikai realitásokról. Felhívták a figyelmet a személyes kapcsolatok és a fizikai jelenlét nélkülözhetetlenségére, és elmondták, hogy bizony sok esetben kitartásra van szükség a sikerhez, de a befektetett pénz és energia Afrikában sokkal gyorsabban megtérülhet.
Az előadássorozatot az EXIM Bank vezérigazgató-helyettese, Dr. Némedi-Varga Szilvia zárta egy általános prezentációval, amely végén kitért a két országra vonatkozó finanszírozásiés kockázatátvállalási lehetőségek ismertetésével.
A beszédekben óvatosan, s mégis határozottabb fellépésre bíztatta minden előadó a jelenlévőket, kiemelve a két országban és az afrikai kontinensben rejlő potenciált.Felhívták a figyelmet arra is, hogy a kínai jelenlét, valamint a gyarmati kapcsolatokon túl egy sokkal „szűzebb” terepről beszélünk, és ezt a magyar vállalkozásoknak érdekükben áll mihamarabb felismerni.

Megosztás: