„Egyszerűen üzlet”

Tovább bővül az Emírségek nemzetközi kereskedelme

Hírek // 2016.02.15

Dubai_World_Trade_Centre.jpg

Az Egyesült Arab Emírségekben 3%-kal növekedett az export és az import együttes értéke az első negyedévben, a 2014-es esztendő azonos időszakához képest, és elérte a 331 milliárd dirhamot. A növekedés fő oka az infrastruktúra folyamatos fejlesztése, mely egyre vonzóbbá teszi az országot a külföldi üzletemberek és vállalkozások számára.

A 331 milliárd dirham nagy részét az import teszi ki 201 milliárddal, szemben a kivitellel és a reexporttal, melyek alig érik el a nemzetközi kereskedelem értékének a harmadát. A közel-keleti monarchia elsőszámú kereskedelmi partnere Kína: mintegy 47 milliárd dirham értékű áru cserélt gazdát közöttük az év első három hónapjában. Kínát India és az Egyesült Államok követi, a régióból pedig az Egyesült Arab Emírségek legmeghatározóbb kereskedelmi partnere jelenleg Szaúd-Arábia.

A Dubai kereskedelmi csatornáit és a vámügyeket felügyelő hatóság vezetője szerint az emírség megmutatta, hogy az egyes ágazatoknál tapasztalható globális gazdasági visszaesésnek is ellen tud állni, és nem veti vissza az olajár csökkenése valamint az árfolyam-ingadozás sem. A nemzetközi kereskedelem terén elért sikerek kulcsát szerinte is az infrastruktúra folyamatos tökéletesítése, illetve az ezt támogató szolgáltatások magas színvonala jelenti. Ha egy befektető vagy üzletember az Emírségekbe akarja hozni az áruját, akkor számára a lehető legkényelmesebb, legegyszerűbb megoldást kell mindehhez biztosítani.

A monarchia hét emírsége közül Dubaiban egy hardvergyártó vagy egy szoftverfejlesztő cégnek, megéri idetelepítenie akár a regionális központját, akár a kereskedelmi elosztó centrumát, hála a számára biztosított feltételeknek. Ezek a szektorok kiemelt szerepet játszanak az ország kereskedelmének további bővítésében. Földrajzi tekintetben továbbra is számos lehetőség kínálkozik a már meglévő hálózatok kiterjesztésére Kínában és Indiában is. Globális szinten pedig ezeknek a területeknek a még szorosabb összekapcsolása lehet a cél a többi kontinenssel, természetesen az Egyesült Arab Emírségeken keresztül.

Megosztás: