„Egyszerűen üzlet”

Találkozó Uganda turisztikai miniszterével

Hírek // 2019.04.26

A Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ (HTCC) vacsorát adott Prof. Ephraim Kamuntu ugandai turisztikai miniszter részére magyarországi látogatása során, 2019 március 12-én.

A miniszter vacsoravendégeivel ígéretes lehetőségekről ötletelt, melynek eredményeképp két témában már biztosan folytatódnak további egyeztetések. Az utókövetés komoly szándékát erősíti, hogy Kamuntu miniszter úr meghívta a HTCC és az AHU munkatársait hivatalába a projekt ötletek elmélyítése céljából. A két szervezet munkatársai a meghívást örömmel fogadták, és áprilisban, már Kampalában folytatják az eszmecserét a lehetőségek feltárásáról.  
Majd a várokázosknak megfelelően, Könczöl Zsófia (AHU) és Szilágyi Balázs (HTCC) találkoztak Kamuntu miniszter úrral egy munkaebéd keretein belül, ahol a budapesti vacsorán elhangzott lehetőségekre reagálva már konkrétumokat vázoltak föl az ugandai állami vezetőnek, többek között a humanitárius turizmus fejlesztéséről, valamint egy libegő kivitelezhetőségéről.

IMG_20190402_131037.jpg

A Magyar kollégák bemutatták továbbá az AHU nagy sikerű Knowledge for the Village projektjét, és elmélyítették a beszélgetést a közösségi gazdasági társaságokban rejlő lehetőségekről. A találkozó sikerességét igazolja, hogy egy témához kapcsolódó projektje már van a miniszternek is, ebből fakadóan pedig terepszemlére invitálta magyarországi vendégeit. A meghívásnak örömmel tett eleget Szilágyi Balázs, aki így egy teljes napot tölthetett Kamuntu miniszter társaságában. A program részeként együtt átlépték az Ugandát is átszelő egyenlítőt, majd az utazás során vendégül látta rezidenciáján a HTCC kollégáját.

IMG_20190410_081840.jpg

A miniszter otthonához közel eső Koranamani Tea Grower’s Co-operative Society Ltd. meglátogatása következett, amely az utazás fő állomása volt. A Nyugat-ugandai Koranamani szövetség jelenleg 520 tea termesztőt fog össze, számuk folyamatosan növekszik a társaság 2006-os fennállása óta. A farmerek az Ugandában híres Igara Tea alapját, a tea leveleket gyűjtik össze, majd adják tovább egy 60 km-re fekvő feldolgozó üzemnek.

IMG_20190410_123500.jpg

A jövőbeli céljuk a termelői kapacitások növelése, közel háromszor ennyi farmer bevonása a termesztési rendszerbe, és végül de nem utolsó sorban, egy saját tea feldolgozó üzem létrehozása. Ennek megteremtéséhez bíznak a magyar segítségre –mind állami részről, mind pedig a versenyszférából, hiszen jelenleg a profit jelentős része nem a társaságnál realizálódik, ennél fogva kevesebb jut vissza a háztartásoknak. A sikeres együttműködés reményében, a HTCC munkatársát az a megtiszteletetés érte, hogy elültethette az első magyar teafát a Koranamani ültetvényén.

IMG-20190410-WA0009.jpg


Megosztás: