„Egyszerűen üzlet”

Szamoa nagykövete a HTCC-nél

Hírek // 2018.10.02

Őexcellenciáját, Fatumanava III Dr Pa’olelei Luterut fogadta, és hivatalos magyarországi látogatásán kísérte Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ.

H.E. Luteru a Csendes-óceáni térséghez tartozó, összesen tíz szigetből álló Szamoa belgiumi, továbbá más európai országok (Cseh Köztársaság, Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Magyarország, Németország, Olaszország, Spanyolország, Svájc, Svédország) kétoldalúan akkreditált nagykövete. A közel kétszázezres lélekszámú szigetcsoportot képviselő diplomata magyarországi látogatásának célja elsősorban kapcsolatépítés volt, továbbá a helyi üzleti környezettel és a magyar árualappal való ismerkedés. Ennek fényében a következő minisztériumokban járt megbeszélésen H.E. Luteru: Földművelésügyi Minisztérium, Külgazdasági és Külügyminisztérium, Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarában is hivatalos látogatást tett.

szamoa.jpg

A HTCC munkatársainak a látogatás első estéjén volt alkalmuk találkozni a nagykövettel, egy munkavacsora alkalmával a Café 57 étteremben. A beszélgetés során hangsúlyozta, hogy Szamoa és az Európai Unió közötti bilaterális gazdasági megállapodás jelenleg kialakítás alatt van, azonban ennek létrejöttével lehetőség lesz kedvező feltételek mellett európai termékeket exportálni az országba. A nagy távolság, valamint a gyűjtőkonténeres logisztikai megoldás miatt azonban ez sem egyszerű, egy-egy áru kiérkezése akár hónapokig is tarthat. Az ország import-függő a korlátozott termelési lehetőségei miatt, legfőbb kereskedelmi partnerei jelenleg Ausztrália, Új-Zéland, illetve az ázsiai kistigrisek. Fő export cikke a kókusz és annak különböző feldolgozott fajtái. Szolgáltatási szektort illetően kiemelhető a turizmus, mivel Szamoa az egyik állomása néhány óceánjáró hajótársaságnak. A nagykövet továbbá mesélt a HTCC csapatának a német gyarmati időkben kialakult sörkultúra fejlődéséről, és a későbbiekben ebből átalakult, borok után rajongó réteg megjelenéséről. Ez utóbbi téma a nagykövet magyar borokkal kapcsolatos kellemes tapasztalai miatt került terítékre, és kijelentette, hogy el tudna képzelni magyar borokat a szamoai vendéglátóegységek kínálatában. 


Megosztás: