„Egyszerűen üzlet”

Rendeződnek a botswanai-kínai kapcsolatok

Hírek // 2016.02.15

airport_gaborone.jpg

Botswana és néhány kínai cég nézeteltérése kapcsán a távol-keleti ország nagykövete Gaboronéban tájékoztatta a közvéleményt a helyzet rendezéséről. Zheng Zhuqiang elmondta, hogy Botswana és Kína között már több mint negyven éve jó viszony áll fenn, és ezt nem fogják visszavetni a közelmúlt eseményei. A két ország között néhány projekt megvalósítása miatt alakult ki vita, melyet a jelek szerint rövid időn belül sikerül rendezni.

Botswanában, ahogy a kontinens számos országában, a kínai cégek több szektorban is meghatározó szerepet játszanak, legyen az infrastruktúra-fejlesztés, bányászat vagy feldolgozóipar. Az utóbbi időben azonban előfordult, hogy a kivitelezők nem tettek eleget kötelezettségeiknek, és túllépték a projektek megvalósítására megszabott határidőt vagy silány munkát hagytak maguk után. Így történt ez a Morupule erőmű bővítésénél, a francistowni stadion építésénél vagy a Sir Seretse Khama nemzetközi repülőtér felújításánál.

A kínai nagykövet szerint az illetékes személyeket már felelősségre vonták a hanyagságukért, valamint mindent megtesznek azért, hogy a projektekkel kapcsolatos megállapodásokat minél gyorsabban újratárgyalják, és rendeződjön a helyzet. Ez a Morupule B projekt esetében különösen fontos, hiszen a létesítmény a botswanai gazdaság szempontjából kulcsszerepet játszhat, ezért komoly veszteséget jelent a kapacitásbővítés csúszása.

A jövőre tekintve Zhuqiang kiemelte, hogy a fennakadások oka igen összetett volt, viszont ez a néhány kínai vállalat nem reprezentálja az országa által kínált szolgáltatások és fejlesztések minőségét. Ezt több, kifogástalanul megvalósult projekttel támasztotta alá a diplomata, illetve megemlítette, hogy országa, nagyra tartja az élő környezet megóvásával összhangban történő fejlesztéseket és a nemzetközi együttműködést, ami a botswanai gazdaságpolitika alapja. Ezért a természetes élővilág megvédésének ügyére Kína rendszeresen küld adományokat.

Időközben Botswana külügyminisztere hivatalos látogatást tett Kínában, ahol találkozott az ország alelnökével. A botswanai-kínai kapcsolatok erősségét szimbolizáló lépés jól mutatja a gazdasági szempontok dominanciáját, melyek továbbra is azt diktálják, hogy mindkét fél nyitott maradjon a további közös munkára.

Megosztás: