„Egyszerűen üzlet”

Pánik az élelmiszerhiány miatt?

Hírek // 2016.02.15

Africa_Food_Security_15_10665294293.jpg

A mezőgazdsági termelést megbecsülő felmérés szerint Malawinak heveny élelmiszerhiánnyal kell számolnia az év vége felé. Ez azért van, mert kevés kukoricát tudnak betakarítani az év eleji óriási áradások miatt. 

 Kereskedők már most is visszatartják a készleteket, hogy később még magasabb haszonnal tudják eladni az éhezések idején. A kormányzat viszont óva intett a pániktól - számolt be a Voice of Africa hírportál. Malawi Mezőgazdasági Minisztere, Allan Chiyembekeza Lilongwéban bemutatta a számadatokat: "Az eredmény azt mutatja, hogy a tavalyi közel 4 millió tonna helyett csak alig 3 millió tonnát tudtunk betakarítani kukoricából az idén. Ez 27.7%-os nemzeti élelmiszerhiányt okoz."

A kormányzat adatai szerint több, mint 200,000 lakosnak kell akut élelmiszerhiánnyal megküzdenie idén. A Dél-Afrikai Fejlesztési Közösség botswanai találkozóján bemutatott adatok szerint viszont több, mint 1 millió emberre várhat éhezés.

Rafik Hajat a Policy International agytröszttől azt nyilatkozta, hogy a korábbi tapasztalatok alapján főként nem azzal van a baj, hogy nem lenne elég kukorica, hanem hogy ennek az árát mesterségesen olyan magasságokba emelik, amit nagy tömegek nem tudnak megfizetni. Az 1999-2000-es szezonban is pontosan ez történt, amiért közel 42,000 ember halt éhen.

Megosztás: