„Egyszerűen üzlet”

Óvatos optimizmus Mexikóban

Hírek // 2017.04.27

Óvatos optimizmus Mexikóban

Helyesnek bizonyult az a visszafogott, latinos heveskedésektől mentes mexikói taktika melynek részeként Enrique Peña Nieto elnök nem ment bele a diplomáciai adok-kapokba válaszul Donald Trump Mexikót is érintő terveire.

enrique-pena-nieto-mexico-invitacion-trump-presidente-electo-super-tease.jpg

(forrás: cnn.com/Getty Images)

Már az amerikai elnökválasztási kampány idején komoly feszültséget keltett a két ország között, hogy Trump programja legfőbb ígéretei között szerepeltette a határfal felépítését, valamint ahogy megkérdőjelezte az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) fenntarthatóságát. Mexikóban felháborodva utasítottál el azt, hogy a fal építésének költségeit az azóta megválasztott új elnök a déli szomszéddal fizettetné meg. Aztán ahogy teltek az első hetek úgy bizonyosodott be, hogy még a republikánusok köreiben sem támogatják ezeket az elképzeléseket. Így mostanra a több érzékeny vereséget is elkönyvelő elnök kénytelen volt önmérsékletet gyakorolni.

Az elnöki ciklus jelképes első 100 napjának elmúltával Trump belátta, hogy nem harcolhat egyszerre több fronton. Nem könyvelhetett el sikert a tervezett egészségbiztosítási elképzeléseivel, valamint a vártnál jobban lekötötte az erőforrásait az adóreform. Közben kiéleződött a helyzet Szíriában és a Koreai-félszigeten is. Egyes elemzők szerint Washington a kemény szíriai és észak-koreai szerepvállalással próbálja enyhíteni a belpolitikai sikertelensége hatását.

Bármi is van a háttérben, az biztos, hogy Mexikóban fellélegezhetnek. A napokban a mexikói elnökkel és a kanadai miniszterelnökkel lefolytatott háromoldalú telefonos egyeztetés után a Fehér Házban bejelentették, hogy marad a NAFTA, legfeljebb egy kicsit csiszolnak a megállapodáson. Sőt, a határfal építését és levették a napirendről. Gazdasági elemzők most azt várják, hogy a kedvező hírek hatására véget ér a mexikói peso mélyrepülése, és ismét előkerülhetnek a Mexikó gazdaságát érintő optimista prognózisok.

Megosztás: