„Egyszerűen üzlet”

Olcsóbb lesz az internet Malawiban

Hírek // 2016.02.15

Africa_internet.jpg

A Malawi Kommunikációs Hatóság (MACRA) becslése szerint a lakossági internethasználat havidíja 300%-kal csökkenhet a Simbanet nevű új szolgáltató megjelenésével.

Malawiban jelenleg az egyik legdrágább az internet-hozzáférés a világon. Ez a jelenség a kontinens nagy részén problémát jelent, a világháló elérését illetően több afrikai állam is gyengén teljesít: a dél-afrikai országon kívül még Mali, Madagaszkár és a Közép-afrikai Köztársaság van igen rossz helyzetben. Ezen próbál most változtatni a malawi vezetés az árak lenyomásával.

A MACRA tájékoztatása szerint, amikor az országban először megjelent az internet-szolgáltatás megabyte-onként 1900 dollárba került böngészni a világhálón. Ez az érték később 900 dollárra csökkent, a mostani bővítésnek és fejlesztéseknek köszönhetően pedig 200 dollárig süllyedhet. Az áron kívül a szolgáltatás minőségétől, megbízhatóságától is javulást várnak, ami szintén hagy maga után kívánnivalót.

Jelenleg Malawiban két cég van jelen a mobil- és internet-szolgáltatások piacán. Az új szolgáltató, a Simbanet már elkezdte kiépíteni a szükséges infrastruktúrát, hogy szeptemberre minden régióban elérhetőek legyenek a potenciális előfizetők számára az ő szolgáltatásaik is. A malawi emberek most 12 dollárt költenek havonta telekommunikációra, ami irreálisan sok, ha figyelembe vesszük, hogy ez több mint a fele az átlagos keresetnek. Mivel az információ akadálymentes áramlása kulcsfontosságú, ezért ebben mindenképpen szükség van az előrelépésre.

Megosztás: