„Egyszerűen üzlet”

Női esélyegyenlőség, fejlesztés és sport

Hírek // 2019.07.23

A The  Aliguma Foundation egy olyan ugandai civil szervezet, amely Kampala Acholi negyednek nevezett nyomortelepén végez segítő munkát. A fővárosnak ezen a részén az Acholi földi felkelés miatt az ország északi részét elhagyó belső menekültek élnek. Kiemelkedően magas arányban vannak közöttük a leányanyák és özvegyek.
Az NGO-t Ritah Aliguma sport riporter és tudosító, a Nemzeti Sportújságíró Szövetség első női alelnöke alapította. A szervezet minden munkatársa önkéntesen végzi a tevékenységét.

A The Aliguma Foundati elsődleges célja:
Tevékenységük fókuszában a gyermekek helyzetének a sport általi javítása áll. Tehetséggondozó programokat működtetnek, amely során igyekeznek felfedezni és fejleszteni a labdarúgásan tehetséges gyerekeket. Az egyéni edzések mellett kialakítottak egy foci csapatot is, így olyan hazai és nemzetközi  lehetőségekhez juthatnak a gyerekek, amelyekre egyébként semmi esélyük sem lenne. A sport projektek mellett oktatási programot is működtetnek, elősegítve ezzel a gyermekek oktatáshoz való hozzáférésének növelését, illetve azt, hogy minél tovább tanulhassanak.
A kiválasztott gyermekek anyukái – akik legtöbbször egyedülálló anyák vagy leányyanyák – számára úgynevezett “női fejlesztési és képzési programokat” is csinálnak. Ezeknek az alkalmaknak a keretében a résztvevők megtanulhatják, hogyan kell varrni, cipőt vagy éppen tradícionális papír ékszereket készíteni.
Ritah és a szervezet önkéntesei a következő lépésként azt tűzték ki célul, hogy segítsék az embereket termőföldhöz jutni, hogy aztán agrárképzések keretében megtaníthassák őket különböző mezőgazdasági módszerekre.

IMG_20190625_192640.jpg

Amikor Ritah Aliguma és Balogh Sándor – a Magyar Afrika Társaság elnöke – májusban először találkoztak, azonnal felismerték, hogy milyen sok közös vonás fedezhető fel a két szervezet munkája között és eldöntötték, hogy ezek a hasonlóságok jó alapként szolgálhatnak az együttműködéshez. Szerencsére júniusban Ritah ismét Budapesstre látogatott, így sor kerülhetett az együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírására. A vacsorával egybekötött ceremónia alkalmával a két szervezet vezetői megállapodtak az együttműködés megvalósításának első lépéseiben.

IMG_20190625_193326.jpg

The Aliguma Foundation:
www.thealigumafoundation.org
info@thealigumafoundation.org

Magyar Afrika Társaság:
www.ahu.hu
info@ahu.hu

Megosztás: