„Egyszerűen üzlet”

A nő, mint árucikk Ugandában

Hírek // 2016.02.15

m4.jpg

Ugandában hagyománynak számít, hogy ha egy házasság válással végződik, a menyasszony díját vissza kell fizetnie a férjnek. Azokat az anyagi javakat, pénzt, haszonállatokat, melyeket a vőlegény a nő családjának fizetett.

A Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központban (HTCC), a “Magyar Házban” is döbbenten hallgattuk elvált munkatársunkat, hogy emiatt a szokás miatt újra kellett kezdenie felépíteni az életét. A volt férjének mindent vissza kellett térítenie úgy is, hogy ezentúl egy keresetből kell eltartania közös gyermekeiket. Ha ezt nem tette volna meg, nem mondták volna ki a válást a rosszul sikerült házasságban. A nők Ugandában is általában kevesebbet keresnek (ha van egyáltalán munkahelyük és keresetük), mint a férfiak, így az elvált asszonyok többségének komoly gondot jelent a visszatérítés kifizetése. Bár a menyasszonyi díjat a férfi elvileg tiszteletből (és kötelességből) fizeti, ez tulajdonképpen a nő ára. A nő családja határozza meg, hogy mennyiért viheti el a férfi a lányukat. Ez megalázó a nők számára, másfelől pedig gyakran vezet családon belüli erőszakhoz, hiszen a férj úgy gondolhatja, hogy fizetett a felesége szexuális és reprodukciós képességeiért.

Uganda legfelsőbb bírósága hivatalosan betiltotta, hogy az elvált férj visszatérítést fizettessen a volt feleségével, de ezt nem könnyű betartatni, hiszen a kultúrájuk részét képezte időtlen idők óta. A legjobb persze az lenne, ha a hagyományos menyasszonyi díjat törölnék el. Hiszen ez a határozat arra elég, hogy az elvált nő már ne árucikk legyen, de a hajadon ettől még az marad.

Megosztás: