„Egyszerűen üzlet”

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közreműködésével fejlődhet Magyarország és Uganda gazdasági kapcsolata

Hírek // 2015.11.12

Budapest, 2015. november 12., csütörtök (OTS) - Ma hajnalban közel 80 fős magyar üzletemberekből álló delegáció indult Ugandába.

Az üzleti utat a Magyar Kulturális és Kereskedelmi Központ (HTCC), a Magyar Fejlesztési Minisztériummal közösen, a Külügyi és Külgazdasági Minisztérium egyetértésével a Déli Nyitás keretében szervezte meg.

Az üzleti delegációt Dr.Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter vezeti.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) szerepvállalása és támogatása az üzleti út szervezésében azért is nagyon fontos, mert mint a stratégiai iparágakat felügyelő tárca, egyik legjelentősebb feladata Magyarország folyamatos és gyors ütemű fejlődésének elősegítse. Ugyanakkor az ilyen jellegű kezdeményezések támogatásával a tárca hozzájárul az ország versenyképességét javító feltételek megteremtéséhez, a kis és középvállalkozások nemzetközi piacra jutásának elősegítéséhez, valamint a már működő hálózatok fejlesztésében is aktívan közreműködik.

Az út ötletét az adta, hogy az ugandai kormányzat felfigyelt olyan, Ugandában már most is működő, rendkívül sikeres magyar üzleti kezdeményezésekre, mint amilyen a kapekei mintafarm is. Az ugandai Kereskedelmi és Ipari Minisztérium azzal a kérdéssel fordult a magyar társszervéhez, hogy segítsenek további magyar befektetőket és üzletembereket is Afrika Gyöngyszemébe csábítani.

Kijelenthető tehát, hogy az ugandai kormány álláspontja szerint egy ilyen üzleti delegációval még szorosabbra fűzhető Magyarország és Uganda kereskedelmi kapcsolata. Az ugandai vezetés elképzelése, hogy versenyképes technológiájú befektetésekhez keressen Magyarországról partnereket. A legfontosabb területek azonban, amelyeken szak- és üzletembereket várnak, az a mezőgazdaság, illetve az élelmiszeripar, mivel a kiváló időjárásnak köszönhetően Ugandában évente háromszor lehet aratni.

Az öt napos programban a magyar delegáció tagjai helyi üzletemberekkel találkoznak, valamint Dr. Ruhakana Rugunda Uganda miniszterelnöke és Amelia Kyambadde kereskedelmi és ipari minisztere is fogadja őket.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium delegációja mellett több magyar állami vállalat vezetője, valamint magán befektetők és beruházók is nagy számban jelentkeztek az üzleti útra.

Megosztás: