„Egyszerűen üzlet”

Mexikóban idén már 10 százalékkal bővült az autóipar

Hírek // 2016.10.07

mexikoauto.JPG

Két rendkívül sokatmondó mexikói adat látott napvilágot a napokban. Mindkettő összefügg Mexikó geopolitikai elhelyezkedésével, azzal, hogy az ország közvetlen szomszédja az Egyesült Álkamoknak, és így ezer szállal kapcsolódik a világgazdaság legjelentősebb szereplőjéhez.

Bizonyára a gazdasági szakembereken kívül sokakat megléphetett az a hír, miszerint tovább gyorsult a mexikói autóipar bővülése. Az egyébként is látványos növekedést felmutató ágazat a korábbi 8 % helyett idén már 10%-al bővült, ami valószínűsíti annak a prognózisnak a helyességét, ami szerint a közeljövőben Mexikó megelőzi Brazíliát az autógyártók rangsorában. 

Történelmileg a mexikói autóipar fejlődését a három nagy amerikai autóipari óriáshoz lehetett kapcsolni. Az alkatrész beszállítói, összeszerelői státuszból azonban mára kinőtt Mexikó. Mostanra hatalmas gyártói, kutatás-fejlesztési kapacitásokkal van jelen az országban a világ legnagyobb autógyártóinak többsége. 1910 környékén a Mercedes és a Renault voltak az úttörők, akiket követett a Buick, a Ford, majd a többi amerikai, de jött a Volkswagen, az Audi, a BMV, a távol keletiek közül a japán óriások és az ismert koreai márkák is.

Jelenleg megközelítően 600 000 mexikói dolgozik az autóiparban, és az általuk gyátott járművekből csak az Egyesült Államokba 1.7 milliót exportálnak évente.

A másik izgalmas gazdasági vonatkozású hír Mexikóból a nemzeti fizetőeszköz, a peso árfolyamának erősödését elemzi. Szakértők szerint a mexikói kérdéskör olyan fontos szerepet kapott az amerikai elnökválasztási kampányban, hogy a mexikói peso erősödése, vagy gyengülése pontosan jelzi a republikánus jelölt, Donald Trump esélyeinek változását. Így az első elnökjelölti vitát követő héten a peso két százalékos erősödêssel jelezte, hogy rosszul áll Trump szénája, hogy alulmaradt a republikánus jelölt a demokrata Hillary Clintonnal szembeni vitában.

A mexikói pesonak ez az indikátor szerepe is jelzi, hogy mennyire szoros Mexikó és az Egyesült Államok együttélése, mennyire összefonódott a két ország gazdasága.

Megosztás: