„Egyszerűen üzlet”

A Marokkói Atomenergiai Központ (CNESTEN) delegációjának magyarországi látogatása

Hírek // 2017.06.20

A Magyar Kulturális és Kereskedelmi Központ (HTCC) meghívására Marah Hamid úr, a Marokkói Atomenergiai Központ (CNESTEN) tudományos igazgatója, valamint kollégája, Bentaleb Naoual szakértő asszony 2017. június 13-16. között Magyarországra látogattak, hogy megismerkedjenek a magyar izotop technikával és az atomenergia helyzetével, továbbá új partnereket kutassanak fel jövőbeni együttműködések kialakítása reményében.

paks2.png

A delegációt Dr. Steier József, a HTCC marokkói országigazgatója fogadta, aki végig segítette magyarországi programjuk zavartalan lebonyolítását.
A CNESTEN az atomenergia békés felhasználási területeit kutatja, a sugárkezeléstől kezdve az izotópelemzésen és a radiológiai gyógyszergyártáson keresztül a radioaktív hulladékgazdálkodásig nyújtanak szolgáltatásokat és szakképzést. Útjuk során elsősorban ezeknek a területnek a magyarországi működését kívánták megvizsgálni hazai környezetben és partnereket találni fejlesztési elképzeléseikhez.
A vendégeket Pakson Kovács Pál, az atomerőmű vezérigazgatói tanácsadója fogadta, aki kimerítő prezentációt tartott a vállaltról 1982-től napjainkig.

Marah Hamid úr elmondta, hogy személy szerint nagyon is támogatja egy atomerőmű építését Marokkóban, országa vezetése azonban jelenleg elsősorban a megújuló energiákban látja a megoldást. Elmondta, hogy van kész tanulmánytervük egy nagy energiatermelő atomreaktorra Marokkóban, amelynek „frissítésébe” szívesen bevonnák Paksot , csakúgy , mint a szakembereik képzésébe.

paks1.png

Ezt megelőzően a CNESTEN delegációja az Izotóp Intézetben tett látogatást. Az Izotóp Intézet Kft. radioaktív izotópok és egyéb termékek kutatásával, fejlesztésével, gyártásával foglalkozik, melyeket széles körben alkalmaznak, főként az egészségügy, a kutatás és az ipar területén. Itt is nagyon gyümölcsöző tárgyalásokra került sor, melyek során a felek a jövőbeni lehetséges együttműködés konkrét területeit vizsgálták.
Rövid delegációs útjuk során a CNESTEN képviselői érdeklődésüket fejezték ki a magyarországi sugártechnológiai és energetikai know-how iránt, és jelezték, hogy itt tartózkodásuk során sikerült olyan tapasztalatokat szerezni , hogy a jövőben el tudják majd mélyíteni a kétoldalú együttműködést ezeken a területeken.

Megosztás: