„Egyszerűen üzlet”

Marokkóban a napenergiáé lehet a jövő

Hírek // 2016.02.15

Morocco_solar_energy.JPG

Háromoldalú megállapodást kötött a Marokkói Napenergia Ügynökség, a francia energiaügyi kutatószervezet, a CEA és az Alcen csoport, melynek célja hosszú távú, sikeres együttműködés a napenergiával kapcsolatos kutatás és fejlesztés terén. Az átfogó partnerségi egyezmény az ágazat fejlesztését a szakértelem és a know-how bővítésével, az ismeretek megosztásával és közös hasznosításával célozza meg.

A három szervezet vezetője a megállapodás aláírása után nagyon elégedett volt, hiszen a napenergia szektor meghatározó szereplőiként a rendelkezésükre álló kutatási kapacitások és készségek megosztásával komoly piaci előnyt alakíthatnak ki. Ehhez mindenképpen szükséges az eltökéltség és a kemény munka, melynek eredményeként az energiafelhasználásban tapasztalható átmenet nyertesei lehetnek a napenergia területén működő szervezetek. A megújuló energiaforrásoknak ez az ága már eddig is kínálkozó lehetőségnek számított Marokkóban, most viszont valós tartalom kerülhet az elképzelések mögé, mely kézzelfogható társadalmi-gazdasági változásokat eredményezhet.

Az egyezmény része a napenergiát hasznosító technológiákkal foglalkozó Alsolen vállalat 50%-os tulajdonrészének közös felvásárlása. Ezen kívül a három szervezet kutatólaboratóriumot állít majd fel Marokkóban, valamint számos kooperatív és készségtranszfer projektet indítanak a jövőben. Deklarált küldetésük a napenergia felhasználásának népszerűsítése, és egy iparági innovációs központ kialakítása is.

A termodinamikus technológia tökéletesítése és a további fejlesztések az együttműködő feleket a konkurenciától akár egy generációval előrébb járó technológiához is hozzásegíthetik.

Megosztás: