„Egyszerűen üzlet”

MAROKKÓ, AZ ÖKOTURIZMUS ÚJ CÉLÁLLOMÁSA

Hírek // 2016.08.30

marokkocikk.jpg

Az ökoturizmus áll Marokkó turisztikai stratégiájának középpontjában. Ennek okai közé sorolhatjuk, hogy a terrorizmustól való félelem és a nemzetközi verseny komoly akadályokat állítanak a turizmus fejlődésének útjába. Ezen okok miatt létfontosságú egy új, szélesebb körű turisztikai stratégia kidolgozása.

Az erőfeszítések, melyeket a Marokkói Turisztikai Minisztérium tett annak érdekében, hogy az ország az ökoturizmus elsődleges célpontja legyen, az egész világ figyelmét felkeltették.

Az ökoturizmus fejlesztése most különösen aktuális téma Marokkóban, hiszen már hivatalosan is bejelentették, hogy novemberben Marrakeshben kerül megrendezésre a COP 22 csúcstalálkozó.

A beszámolóban példaként kihangsúlyozták a Berber Farm-ot, ami egy környezetbarát szálloda Marrakesh belvárosától mindössze 15 percre. A hotel organikus kertjével, haszonállataival és medencéjével egyaránt kínál természetközeli nyugalmat és szórakozási lehetőséget.

Az új környezetbarát és fenntartható gyakorlatok fejlesztése érdekében a marokkói kormány szándéknyilatkozatot fogadott el, mely a szakembereket és a környezetbarát folyamatok fejlesztését hivatott ösztönözni. Például a szennyvizet 12 golfpálya fenntartására használják fel Marrakesh-szerte.

A marokkói kormány létrehozott egy rangsorolási rendszert is, kifejezetten a zöld szállodák besorolására. Az említett Berber Farm szálloda például a „Green Key” besorolást kapta, ami igen szigorú előírások betartását követeli.

„Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy elmondhatjuk magunkról, hogy szelektíven gyűjtjük a hulladékot, komposztálunk, és csepegtető öntözőrendszert használunk; tisztelnünk kell a vizet, és az embereknek ez tetszik!” – mondta Majd, a Berber Farm társigazgatója.

Az ökoturizmus áll Marokkó turisztikai stratégiájának középpontjában, mivel ez a szektor adja az ország GDP-ének 12%-át.

Marokkó célja az új politikájával és ezzel a stratégiával, hogy a marokkói turizmus versenyképesebb legyen, hogy bővítsék az ország szálláshelyeinek számát, és hogy 2020-ra turisztikai nagyhatalommá váljanak azzal, hogy a turisták számát évi 20 millió fölé növelik.

Megosztás: