„Egyszerűen üzlet”

Magyar segítség a szíriai menekülteknek

Hírek // 2016.02.15

A szír menekültek segélyezésére nem csak humanitárius segítségnyújtásként lehet tekinteni, de a migrációs nyomás csökkentésében is fontos szerepe van. Budapesten az ő támogatásukról és egy közös segélyakcióról tárgyalt Khalaf al-Habtoor, a Habtoor Group elnöke és Balogh Sándor, a Magyar Afrika Társaság vezetője.

A Szíriában zajló polgárháború, valamint az Iszlám Állam kegyetlenségei miatt már több mint négy millió ember kényszerült elhagyni az országot. A menekültek többségét Libanon, Jordánia, és Törökország fogadta be. A Magyar Afrika Társaság, a Magyar Ázsia Társasággal közösen, korábban már vitt segélyeket a törökországi menekülttáborokba.

Khalaf al-Habtoor és Balogh Sándor többek között arról tárgyalt, hogyan tudnának együttműködni a jövőben például a Libanonban felállított menekülttáborok támogatásában. Véleményük szerint az elsődleges befogadó országok és az ottani menekültek segítése azért is fontos, mert azok, akik elhagyták Szíriát szeretnének minél közelebb maradni eredeti lakóhelyükhöz. Európa felé akkor indulnak el, ha már tarthatatlanná válik a helyzetük ezekben az államokban. Ha ott kedvezőbb, emberibb környezetet sikerül teremteni, akkor az Európára nehezedő migrációs nyomás is csökken.

Az év elején Khalaf al Habtoor, Balogh Sándorral közösen nyitotta meg Dubaiban a Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ (HTCC) irodáját. Az arab üzletember Budapesten is rendelkezik már érdekeltséggel és a jövőben újabb befektetésekre készül hazánkban.

/Globoport.hu/

Megosztás: