„Egyszerűen üzlet”

Magyar egészségügyi együttműködés Afrikában

Hírek // 2016.02.15

Együttműködési megállapodást írt alá Balogh Sándor, a Magyar Afrika Társaság (AHU) elnöke a miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktató Kórház (MISEK) képviselőjével, Dr. Pap Tibor orvosigazgatóval. A megállapodás értelmében a MISEK felszerelésekkel és szakmai háttérrel fogja segíteni az AHU által támogatott, már épülőfélben lévő egészségügyi központot Ugandában.

A miskolci Semmelweis Kórház orvosi műszereket, ápolói eszközöket és bútorokat bocsát az AHU rendelkezésére, hogy működőképessé tegyék az Ugandában épülő magyar egészségügyi központot, ahol hazánkból érkező önkéntes orvosok fognak majd segítséget nyújtani a rászoruló embereknek. Az együttműködési megállapodás lehetőséget nyújt arra is, hogy a jövőben a MISEK szakdolgozói és orvosai is vállalhassanak karitatív, missziós munkát az egészségügyi központban. Az együttműködés keretein belül az AHU és a MISEK ugandai orvosok számára magyarországi szakmai gyakorlat lehetőségét is felkínálja, melyhez szállást és ellátást is biztosítana számukra.

“Nagy megtiszteltetés a Magyar Afrika Társaság számára, hogy egy ilyen neves intézmény áll ki a kezdeményezésünk mellett és tudunk hosszabb távú együttműködést kialakítani” – mondta Balogh Sándor, az AHU elnöke. Balogh Sándor elmondta, hogy az afrikai orvostudomány évszázadokon keresztül a természeti gyógyításon alapult és az afrikaiak csak most kezdik felismerni a nyugati orvostudomány előnyeit és hatékonyságát. “Ezért is tartjuk fontosnak, hogy jelen legyünk Afrikába, hogy a rászorulóknak megmutassuk, illetve megtanítsuk azokat az alapvető egészségügyi dolgokat, amelyekkel életeket lehet menteni” – mondta az AHU elnöke.

Uganda_hospital2.jpg

“Nem vagyunk a leggazdagabb kórház, de van miből adni” – mondta Pap Tibor, a MISEK orvosigazgatója, aki közölte, hogy az utóbbi évek átszervezésének köszönhetően több olyan orvosi eszközük került raktározásra, amelyekre már nincsen szükségük, de Afrikában még jól jöhetnek. Az igazgató megjegyezte, hogy az AHU által támogatott egészségügyi központ a MISEK szakdolgozói számára is komoly lehetőséget nyújthat arra, hogy értékes szakmai tapasztalatokat szerezhessenek Afrikában. Az együttműködés ugyanis lehetőséget teremt arra, hogy a MISEK orvosai és szakdolgozói is kimehessenek Ugandába, és gyógyító tevékenységet folytassanak.

A Magyar Afrika Társaság 2009 és 2015 között tizenegy orvosi missziót indított az afrikai kontinens öt országába. Az önkéntesek egy-egy hónapig teljesítettek szolgálatot az AHU támogatásával. Főként olyan helyeken gyógyítottak, ahol nincsenek kórházak, ezért legtöbbször tábori körülmények között kellett helytállniuk. A körülmények javítása és az orvoscsapatok felkészülése érdekében az AHU hosszú távú tervei között szerepelt egy egészségügyi központ felépítése, amely most hosszas előkészítés után megvalósulhat. Július 17-én megtörtént az első lépés, az AHU delegációja és a XI. misszió önkéntes orvosai az ugandai Kapekeben lerakták az egészségügyi központ alapkövét.

/Globoport.hu/

Megosztás: