„Egyszerűen üzlet”

Légi áruszállítás – Dubai tovább növeli kapacitásait

Hírek // 2016.02.15

Emirates_Cargo.jpg

A Dubai World Centralon belül található Ál Maktúm Nemzetközi Repülőtér 2014-ben a legnagyobb volumenű áruforgalmat lebonyolító légikikötők közé lépett elő. A létesítmény jelenlegi formájában mindössze 5 esztendeje működik, mégis már az első 20 között szerepel ebben a viszonylatban.

A Dubai uralkodójáról elnevezett repülőtéren 2011-ben, működésének első teljes évében, még alig 90 000 tonnányi forgalom haladt keresztül. Azonban mindez 2014-re már elérte a 820 000 tonnát, ami évi 276%-os növekedést jelent. Jelenlegi kapacitása körülbelül 1 millió tonna, de a nemzetközi kereskedelem növekedésének köszönhetően ezt folyamatosan bővíteni fogják, így két évtizeden belül akár 16 tonnára is nőhet ez a mutató.

Az áruszállítás mellett az utasforgalom szempontjából is egyre nagyobb a forgalom. 2014-ben nagyjából 800 000 utas fordult itt meg. Az év egy időszakában Dubai másik nemzetközi repülőterének egy részét le kellett zárni, ezért sok járatot ekkor az Ál Maktúmra irányítottak át. A tapasztalatok szerint remekül elbírta a nagyobb terhelést is, és hatékony, kényelmes szolgáltatásokat nyújtott az utasoknak a szokatlanul nagy forgalom ellenére is.

A sikeres első öt év után az áru- és személyszállítás terén is terveznek bővítéseket, bár a hangsúly továbbra is az előbbin van. A Dubai Nemzetközi Repülőtérről az áruforgalmi tevékenységek többségét már tavaly az Ál Maktúmhoz csoportosították át, így tartósan Dubai és az egész Emírségek kereskedelmi gócpontjává válhat a létesítmény.

Megosztás: