„Egyszerűen üzlet”

KÖZÉP-AFRIKÁBAN TERJESZKEDIK A HTCC

Hírek // 2018.10.29

Csütörtökön írták alá a szerződést, amelynek értelmében a Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ következő irodája a gaboni Libreville-ben nyílik. A HTCC így Afrika összes fontos régiójában jelen lesz, és tudja segíteni a magyar kis és középvállalkozások piacra jutását. 

gabon_htcc_2.png

Balogh Sándor a HTCC elnöke köszöntőjében hangsúlyozta, a gaboni irodanyitás azért kiemelt jelentőségű a Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ életében, mert ezzel immár 21-re nő a külföldi kirendeltségek száma, és a szubszaharai Afrikát, amelyben a HTCC jelenleg a legjelentősebb magyar piaci szereplő immár szinte teljes mértékben sikerült lefedni, ami azt jelenti, hogy az Afrika iránt érdeklődő magyar vállalkozók így már sokkal részletesebben, az egész kontinenst átlátva kaphatnak képet a lehetőségeikről.
 
Gabon gyakorlatilag ismeretlen terep a magyarok számára. A szubszaharai Afrika több országával ellentétben Gabon sosem ápolt szoros kapcsolatokat az egykori szocialista országokkal, a gyarmati uralom vége óta folyamatos az ország nyugati - francia - orientációja. A Magyarország és Gabon közti áruforgalom volumene jelenleg jelentéktelen. Így itt nem  újjá, hanem felépíteni kell a kapcsolatokat, mondta Szilágyi Balázs a HTCC képviselője a találkozó után. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy Gabonban ne lennének komoly lehetőségei a magyaroknak. Bár a két és fél Magyarországnyi országban csak alig két millióan laknak, jelentős természeti erőforrásaival, ezen belül Afrika egyik legnagyobb olajkincsével jelentős befolyásra tett szert a régióban. Az olajbevételek a többi régiós országhoz képest sokkal nagyobb GDP-t biztosít, az pedig nagyobb vásárlóerőt biztosít az országnak. 
 
Szilágyi Balázs  az együttműködés lehetséges területei közül  kiemelte a mezőgazdaságot. Az ország népsűrűsége igen alacsony, így sok a kihasználatlan, de megművelhető földterület, ugyanakkor Gabon jelenleg  számos alapvető élelmiszerből is behozatalra szorul, így az ország alapvető érdeke a hazai mezőgazdaság fejlesztése, az importfüggőség megszüntetése, és ezzel az élelmiszer biztonság növelése. Ebben a magyar szakemberekre és tapasztalataikra is számítanak. Nagy István agrárminiszter már tárgyalt is egy nemzetközi fórumon gaboni kollégájával az együttműködés lehetőségeiről, és megállapították, hogy a fogadókészség megvan az afrikai oldalról. A HTCC gaboni partnere e mellett hangsúlyozta az oktatás lehetőségét a két ország intézményei közti együttműködésben, mivel  a gaboni partner szerint azonban még bőven vannak e téren is kihasználatlan lehetőségek, így felvetette egy Magyar Nap megrendezését Libreville-ben, ahol a különböző magyar egyetemek, főiskolák bemutatkozhatnának. Gabonban a továbbtanulás lehetőségei igen korlátozottak, már most is tanulnak gaboni diákok Magyarország felsőoktatási intézményeiben, így a további promócióval ez a szám  akár jelentősen növekedhet. 

gabon_htcc_5.png
 
A librevilli iroda vezetője azt is kiemelte, hogy Gabon a magyar üzletemberek számára régiós jelentősége miatt is érdekes lehet. Libreville-ben működik ugyanis az ECCAS, a közép-afrikai országokat tömörítő gazdasági együttműködési szervezet központja, így Gabonon keresztül  egy több, mint száz milliós tíz országok összefogó gazdasági övezetbe léphetünk be. Gabon ezen belül nem csak  jó infrastruktúrájával, és a többi régiós országhoz képes kiemelkedő közbiztonságával, hanem politikai stabilitásával is kiemelkedik.

Megosztás: