„Egyszerűen üzlet”

Kínai befektetések Ugandában

Hírek // 2016.02.15

Uganda_Development.JPG

Ötfős kínai küldöttség járt az előző héten Ugandában, akiknek céljuk a helyi befektetési lehetőségek feltérképezése volt. A fővárosban, Kampalában tartott sajtótájékoztatójukon kiderült, hogy pozitívan értékelik a látogatásukat, és számos lehetőséget látnak az afrikai országban. A gazdaság ágazatainak széles köre vonzó lehet kínai üzletemberek számára, a mezőgazdaságtól kezdve a bányászaton keresztül a feldolgozóiparig és az ingatlanbefektetésekig.

A kínai küldöttséget Anna Tao és Xu Weijia vezették, akik a CIFAL shanghai központjának képviselői. A CIFAL egy nemzetközi szervezet, ami az ENSZ Továbbképző és Kutató Intézete alatt működik és elsősorban humánerőforrás fejlesztéssel foglalkoznak. Látogatásuk alatt számos gazdasági szereplővel találkoztak mind a kormányzat részéről, mind a magánszektor képviselői közül.

Weijia és Tao szerint az emberek hozzáállása nagyon kedvező itt, ezért nagyon boldogok, hogy eljöttek az afrikai országba és találkozhattak velük. Korábban ugandai delegáció már járt náluk, és az ő meghívásukra érkeztek, hogy megismerkedjenek a körülményekkel. Ezek után Kínába visszatérve mindenképpen elismeréssel fognak beszélni az itteni lehetőségekről, és bátorítani fogják a befektetőket, hogy nyissanak Uganda felé.

Elmondásuk szerint Kínában túl sok cég van, amelyik rendkívül gyorsan növekszik, ezért hamar kinövik a kínai piacot, Afrika pedig nagyon értékes színhelye a terjeszkedésnek. Ehhez Ugandában is abszolút megvannak a lehetőségek, az emberek barátságosak, a vállalkozásoknak pedig kedvez az itteni légkör. Az országnak viszont befektetőkre és partnerekre van szüksége, amiben a CIFAL Shanghai közvetítése sokat segíthet. A szervezet nemzetközi képzési programok szervezése mellett számos szolgáltatást kínál vállalkozásoknak, helyi önkormányzatoknak Kínában, valamint támogatják a nemzetközi együttműködéseket és a közös befektetési programokat. Kapcsolati hálójuk tehát igen széles. Mostani látogatásuk alkalmával küldötteik oktatási csereprogramokat és ösztöndíjakat is ígértek ugandai diákok számára. Egy ilyen ázsiai kapcsolat mindenképpen elősegítheti a beáramló kínai tőke növekedését.

Megosztás: