„Egyszerűen üzlet”

Kevesebb gyermekházasság Malawiban

Hírek // 2016.02.15

A Malawi déli területén hatalmon lévő Inkosi Kacidamoto törzsfőnök előremutató fellépésének köszönhetően több mint 300 gyermek - nyilvánvalóan megrendezett - házasságát érvénytelenítették, akik így visszatérhettek az oktatási rendszerbe. A női vezető az országban széles körben elterjedt tradicionális gyakorlatnak ment ezzel szembe. Ennek köszönhetően 175 lány és 155 fiú került vissza az iskolapadokba.

Malawiban a lányok fele még 18 éves kora előtt férjhez megy. Ez főleg a vidéki területeken jellemző, ahol a házasságok fő oka a nagymértékű szegénység: a lányok családjuk anyagi hátterét hivatottak javítani a menyegzővel. Kacidamoto bátor lépése egybecseng a kormány törekvéseivel. Peter Mutharika elnök az év elején írta alá a törvényt, mely betiltotta a 18 éven aluli gyermekek közötti házasságot.

A törvényi szabályozás ellenére a berögzült tradíció nem fog eltűnni egyik napról a másikra, a Kacidamoto törzsfőnök fellépéséhez hasonló erőfeszítések nélkül. Szerinte nagyon fontos a fiatalkori házasság gyakorlatának visszaszorítása, ugyanis ezeknek a gyerekeknek nem a háztartásban van a helyük, nem ez az élet, amit tinédzserként élniük kéne, hanem a tanulmányik folytatásával kell foglalkozniuk.

Világosan látszik, hogy Malawiban is belátták, a jövő útja, valamint a fejlődés záloga az oktatás. Ez pedig nem pusztán társadalmi kérdés, hanem a gazdasági fejlődés kulcsa is. Ha a gyerekek jelentős része generációról generációra alacsony képzettségi szinten marad, és csak a legalapvetőbb, önfenntartáshoz épp hogy elégséges feladatokat tudja ellátni, annak elkerülhetetlen következménye a szegénység újratermelése. Ebből kitörni csak ismereteik bővítésével, képességeik és készségeik fejlesztésével lehetséges.

Megosztás: