„Egyszerűen üzlet”

A kétfülű kosár esete - új fejezet kezdődött Tunézia és Magyarország üzleti kapcsolatában

Hírek // 2016.11.03

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Észak-afrikai (Maghreb) szakmai osztálya a Külgazdasági  és Külügyminisztériummal közösen, Tunézia magyarországi nagykövetségének és az MKIK Észak-Afrika és Közel-Kelet Tagozatának támogatásával rendezett üzleti fórumot. A találkozón jelentős együttműködési megállapodást is aláírtak. 
 

Tunézia mind politikailag, mind gazdaságilag igyekszik fejlődni nemzetközi kapcsolatok terén, így egyre több kereskedelmi és üzleti fórumot tartanak odahaza és külföldön is. Fontos szerepet tölthet be ebben Magyarország, illetve a magyarországi vállalkozások. A lehetőségek kiterjesztésének és bővítésének céljából ma üzleti fórumot tartottak, ahol az üzletemberek is szemtől szembe találkozhattak.

Az üzleti fórumon Kiss Zoltán, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke megnyitóbeszédében elmondta:  nagy öröm, hogy a Tuniszi Kereskedelmi és Iparkamara partnerként tekint a BKIK-ra. „Az együttműködési szerződés mai  aláírása lehetőséget teremt majd arra, hogy a kamara tagjai, valamint a vállalkozások a tunéziai gazdasági, üzleti lehetőségeket kihasználják, a megfelelő üzleti partnerek megtalálják egymást, illetve további találkozókat szervezhessenek” - mondta Kiss Zoltán.

161102_magyar-tuneziai_11_k.jpg

„A mezőgazdaság és az élelmiszeripar, a vízgazdálkodás, az építőipar, az IT például olyan ágazatok, amelyekben kiválóak az együttműködési lehetőségek. Az elmúlt időszakban erősödtek a két ország között a kapcsolatok, melyek új és új együttműködési lehetőségeket eredményezhetnek ” - tette hozzá.

Tunézia külügyminisztere köszöntőbeszédében felhívta a figyelmet arra, hogy országa az utóbbi időben jelentős figyelmet fordít a helyi vállalkozások fejlesztésére.

„A célunk az, hogy a kétoldalú kapcsolatokat tovább erősítsük, ennek érdekében több hasonló fórumot tartunk Tunéziában is. Szeretném kiemelni, hogy a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok mellett nagyon fontos számunkra a turizmus is, amelyben nagy figyelmet fordítunk a biztonságra. A célunk az, hogy aki hozzánk ellátogat, a lehető legjobban és a lehető  legnagyobb biztonságban érezze magát. A tuniszi kormány fontos feladatának tartja, hogy segítse az üzleti szférát, bízom benne, hogy a kapcsolatok erősödni fognak” - mondta Khémaies Jhinaoui külügyminiszter.

161102_magyar-tuneziai_01_k.jpg

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságpolitikáért felelős államtitkára szerint a kétoldalú kapcsolatokban aktivitás tapasztalható.

„Magyarország és Tunézia közel 60 éve baráti viszonyt ápol, és mi, ahol tudjuk, támogatjuk az országot. Ennek a támogatásnak egy része az üzleti kapcsolatok építése is. Tunézia számíthat Magyarországra, mind a politika, gazdaság, mind a turizmus terén, és ezt a jó kapcsolatot tovább fogjuk erősíteni. Fontos lépésnek tartom, hogy a mai üzleti fórummal elindulhat egy eredményre vezető párbeszéd az üzletemberek között. Továbbá biztatok mindenkit, hogy bátran utazzon Tunéziába” - mondta Magyar Levente.

161102_magyar-tuneziai_04_k.jpg

A Tuniszi Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára szerint nagyon fontos, hogy a magyar üzletemberek ellátogassanak Tunéziába, és fordítva.

„Fontosnak tartom, hogy a vállalkozások üzletükkel, terveikkel egymás országaiban kölcsönösen jelen legyenek, hiszen ez mindkét ország számára hasznot jelent. A kamarának több mint ezer vállalkozás a tagja, így bízom benne, hogy mindenki megtalálja a számítását nálunk. Ezennel tisztelettel meghívom a magyar vállalkozásokat Tunéziába. Emlékeimben sok magyar vállalkozó él, akik Magyarországról jöttek, remélem egyre többen lesznek” - fogalmazott Abderrazak Sanheji főtitkár.

A köszöntőbeszédeket követően sor került az együttműködési megállapodás aláírására.

161102_magyar-tuneziai_09_k.jpg

Zoubeir Chaieb, a Magyar-Tunéziai Üzleti Tanács tunéziai társelnöke előadásában kifejtette, hogy a magyar vállalkozásoknak nincs miért aggódniuk, ha kapcsolatokat bővítenek Tunéziában.

„A történelem már bizonyította, hogy Tunézia nyitott Magyarország felé, ráadásul képesek vagyunk a befektetések biztonságát szavatolni. Magyarország nagyon jó úton van, hogy eredményesen nyisson Afrika felé” - mondta Zoubeir Chaieb.

Balogh Sándor a Magyar-Tunéziai Üzleti Tanács társelnökeként, a Magyar Afrika Társaság és a HTCC elnökeként köszöntötte az egybegyűlteket Tuniézia függetlensége és az 1956-os magyar forradalom, valamint a két ország diplomáciai kapcsolatfelvételének 60. évfordulóján.

161102_magyar-tuneziai_18_k.jpg

„Az elmúlt 60 évben minkét ország nagyon nehéz fejlődési szakaszokon ment keresztül. Ennek ellenére kapcsolataik  kedvezően fejlődtek ezen időszak alatt is, gondoljunk csak az Ikarusra, mely jól ismert volt Tunéziában. Miután Tunéziában a demokrácia győzedelmeskedett, 2011-ben a tunéziai budapesti nagykövetség kezdeményezésére a Magyar Afrika Társaság megalakította 23 érdekelt magyar vállalt részvételével a Magyar-Tunéziai Üzleti Tanácsot. A BKIK és a Tuniszi Kereskedelmi Kamara közötti együttműködési megállapodás első szövegtervezetét ekkor fogalmazták meg, aminek korszerűsített változatát a két kamara elnöke a mai napon írta alá. Nagyon reméljük, hogy a legfontosabb gazdasági területeken remek partnerkapcsolatok fognak kialakulni. Ennek érdekében a Magyar-Tunéziai Üzleti Tanács, a Magyar  Kereskedelmi és Kulturális Központ (HTCC) és a Magyar Afrika Társaság is minden tőle telhetőt meg fog tenni. Köszönjük mindenkinek, aki segíti ezt az együttműködést” - mondta.

"A kétfülű kosár megmozdításához két emberre (jelen esetben két népre) van szükség. Most már mind a két fülnek van gazdája, itt az ideje, hogy megmozdítsuk a kosarat. Mindenkinek sok sikert kívánok ehhez” - zárta egy arab közmondást idézve beszédét Balogh Sándor.

161102_magyar-tuneziai_23_k.jpg

A B2B üzletember találkozó ezután lehetőséget teremtett arra, hogy a felek máris elkezdjék a tárgyalásokat lehetséges partnereikkel. A vállalkozások tekintetében leginkább érdekelt területek a megújuló energia, az információs technológia (IT), a vízgazdálkodás, a mezőgazdaság és az agráripar.

 

 

Megosztás: