„Egyszerűen üzlet”

Kerekasztal beszélgetés Juan Manuel Santos kolumbiai elnökkel

Hírek // 2018.05.18

2018. május 11-én 8.30 órától a Four Season’s Hotel Gresham Palace-ban Juan Manuel Santos kolumbiai elnök kerekasztal beszélgetésen vett részt magyar üzletemberekkel és a Magyarországon a térség iránt érdeklődőkkel.
 
A találkozón jelen volt továbbá a Budapesten akkreditált kolumbiai nagykövet asszony, a kolumbiai külügyminiszter asszony, a Kereskedelemért, Iparért és Turizmusért Felelős miniszter asszony, valamint több kolumbiai háttérintézmény vezetője is.
 
A kolumbiai nagykövetség jelenleg a perui nagykövetséggel közösen működik Budapesten, Ana Piedad Jaramillo nagykövet asszony irodája a New York Szállóban található. Santos elnök úr a megnyitó beszédében röviden tájékoztatta a jelen lévő üzletembereket, intézményvezetőket és szakértőket országa helyzetéről, a latin-amerikai- és a világgazdaságban betöltött szerepéről. Elmondta, hogy országának gazdasága gyakorlatilag folyamatosan fejlődik (a tavalyi növekedés 4% körül alakult), az ország hatalmas természeti kincsekkel, ásványi anyagokkal, erdőségekkel, hasznosítható vízkészlettel rendelkezik, és kiváló a földrajzi elhelyezkedése is: tengeri kijárata van mind a Karib-tengerre, mind a Csendes-óceánra. Véleménye szerint a világ legjobb minőségű kávéját és kakaóját termelik és exportálják, valamint a világ legjelentősebb vágott virág exportőrei.
 
Felhívta a figyelmet arra, hogy nagyon kedvező feltételek vannak a külföldi befektetők számára, és az ország import felvevő képessége is jelentős. Konzervatív fiskális politikájuk hagyományosan liberális szociálpolitikával párosul. Kolumbiában ezen túl az elmúlt időszakban infrastrukturális forradalom megy végbe, mintegy 40 milliárd USD-t fektetnek ilyen fejlesztésekbe. Cél, hogy minden állampolgárnak szélessávú internetkapcsolata legyen.
 
Santos úr elmondta, hogy egyre kézzel foghatóbb a bizalom a helyi piacban, hiszen a tavalyi évben ismét rekordot döntött a külföldi működőtőke beáramlás. Noha a számok egyre biztatóbbat, Kolumbiának továbbra is nagy szüksége van a külföldi befektetőkre, és a modern technológiákra – elsősorban a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, valamint a turizmus terén. Arra ösztönözte a jelenlévőket is, hogy ez ügyben minél több magyar vállalat vegye fel a kapcsolatot a Procolumbia frankfurti képviselőjével a kereskedelemben rejlő lehetőségek kiaknázása érdekében.
 
Több magyar vállalat és intézmény képviselőjének hozzászólása után, mintegy az üzleti reggeli befejezéseként Tóth Tamás nagykövet, a Latin-Amerikai - Magyar Egyesület (LATIMO) főtitkára a szintén jelen lévő Balogh Sándor (elnök, LATIMO), Bethlen József BKIK Latin-Amerikai Osztályának volt elnöke), valamint Orosz Péter (igazgató, HTCC) nevében tájékoztatta az elnök urat a LATIMO-nak, mint ONG-nek, és a vele szorosan együttműködő gazdasági szervezetnek, a Magyar-Ház HTCC Kft.-nek a tevékenységéről, feladatairól, a latin-amerikai nagykövetségekkel történő kapcsolattartásról. Elmondta, hogy a hagyományos ONG feladatokon túlmenően az együttműködés a HTCC-vel is igen jelentős.
 
Az elnök úr megköszönte a tájékoztatást, nagy örömmel üdvözölte a LATIMO és a HTCC erőfeszítéseit és további sikereket, s eredményes munkát kívánt a két szervezetnek.

Megosztás: