„Egyszerűen üzlet”

Kártalanítják a botswanai farmereket

Hírek // 2016.02.15

Botswana_village.jpg

A 2014-2015-ös szezonban a hatalmas mértékű szárazság óriási károkat okozott a botswanai mezőgazdaságban, így már nagyon időszerű volt, hogy a kormány lépjen az ügyben és segítséget nyújtson a szektorban dolgozó emberek számára. Az ország mezőgazdasági minisztere, Patrick Ralotsia szerint a helyzet még a korábbi előrejelzéseknél is sokkal tragikusabb, ezért azonnali lépésekre van szükség.

A legutóbbi vetési időszak óta a megszokottnál jóval kevesebb eső esett Botswanában. Emiatt már eleve mindössze 127 800 hektár termőföldet szántottak fel és vetettek be, és 28 000 farmer próbált az extrém körülmények ellenére is tisztességes hozamot elérni idén. Összehasonlításképpen a tavalyi évben 417 000 hektáron, 127 000 agrármunkás dolgozott. Az alacsony százalékban megművelt földek a várakozásoknak megfelelően komoly viszontagságoknak voltak kitéve. A hőhullámok az idei év elején teljesen felperzselték a farmok többségének terményeit, ezzel tovább csökkentve a várható hozamokat.

A reális becslések szerint a 2014-2015-ös szezonban 7 000 tonnás hazai termelésre lehet számítani gabonafélékből, az előző évi 125 000 tonnával szemben. Ez azt jelenti, hogy az ország farmjai a hazai fogyasztás (300 000 tonna) kevesebb, mint 3%-át tudják majd biztosítani. Botswana élelmiszer-ellátása tehát mindenképpen importra fog szorulni, bár Ralotsia miniszter még pontos számokat nem tudott mondani a mezőgazdasági termékek behozataláról. Az ország folyóinak vízgyűjtőterületein tapasztalt hihetetlen szárazság az állatállomány fenntartását is nagyon nehézkessé tette, így az állattartók is komoly anyagi nehézségekkel küzdenek.

A farmerek terheinek könnyítése érdekében a tervek szerint a szezonális kölcsönök 85%-át átvállalja az állam. Az agráriumban dolgozók közül további támogatást kapnak majd, akik állatokat is tartanak, és erre a célra korábban takarmányt vásároltak. Az intézkedések remélhetőleg elegendőek lesznek, ahhoz, hogy a farmerek talpon tudjanak maradni, és kedvezőbb körülmények között a jövőben továbbra is hozzájáruljanak a botswanai lakosság élelmiszer-ellátásához.

Megosztás: