„Egyszerűen üzlet”

Japán a Mekong-régiót célozza

Hírek // 2016.02.15

Bangkok.jpg

A japán gazdasági szereplők már hosszú ideje érdeklődnek a Délkelet-Ázsiában fellelhető lehetőségek kiaknázása iránt. A távol-keleti országból több száz befektető vett részt a minap a Thaiföldi Befektetési Tanács és a Nikkei szervezésében megvalósult rendezvényen, ahol sokan megerősítették, hogy valóban feltett szándékuk terjeszkedni a régióban.

Az eseményen Thaiföld miniszterelnöke, Prayut Chan-o-cha is felszólalt, aki kimondottan a japán befektetőkhöz szólt, és felvázolta számukra milyen előnyökkel jár, ha bővítik itteni érdekeltségeiket. Prayut kiemelte, hogy országa a Mekong-régió központi részén fekszik, több mint 5 000 kilométernyi határszakasszal, ahol jelenleg évi 900 milliárd baht (26,5 milliárd dollár) értékű kereskedelmet bonyolítanak le a szomszédos országokkal. A kormányfő rámutatott, hogy ez a szám a tervezett befektetések eredményeként nagyságrendekkel növelhető.

Japán a Mekong-régió mellett az ASEAN (Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége) valamennyi országában érdekelt. Közülük Thaiföld Laosszal, Kambodzsával, Malajziával és Mianmarral is határos, valamint Vietnam is elérhető közelségben található. Céljaik így összhangban vannak a thai vezetés törekvéseivel: az ország nagy hangsúlyt fektet a határ mentén húzódó, úgynevezett „különleges gazdasági övezetek” kialakítására, mely tovább fokozza majd a délkelet-ázsiai együttműködést.

A határ menti nemzetközi kereskedelem elősegítése érdekében Thaiföld támogatja a magas hozzáadott értékű beruházásokat, az infrastruktúra-fejlesztést és az olyan vállalatokat, amelyek logisztikai szolgáltatásokat nyújtanak vagy feldolgozott mezőgazdasági termékeket állítanak elő. Az ASEAN tagjai közötti gazdasági kooperáció növekedésével az ország ideális termelői bázist nyújthat, mely kínálkozó lehetőség a japán tőke számára. Ezt jelzi a Dawei gazdasági övezet létrehozásáról szóló egyezmény is, melyet múlt héten Thaiföld, Mianmar és Japán képviselői írtak alá Tokióban.

Megosztás: