„Egyszerűen üzlet”

HTCC jelenlét a 3. Agrárkiállításon Dakhlában

Hírek // 2018.10.18

2018. szeptember 27-28. között megrendezésre került a 3. Szahara Tudományos Csúcstalálkozó és Kiállítás, Dakhla városában, Marokkóban. Az évente megrendezett rendezvényen a HTCC immáron harmadik alkalommal jelent meg kiállítóként. A kiállítás Dakhla város közepén, kifejezetten erre a célra felépített sátor városban került megrendezésre, ahol a nemzetközi standok mellett külön sátrat kaptak a helyi kézműves termékek, valamint a régiót jellemző állattartás bemutatása.

dakhla.jpg

A nemzetközi kiállítók között önálló standdal volt jelen Törökország, Spanyolország, Hollandia, Franciaország és Németország, illetve az egyik legnagyobb Marokkói bank, az Attijariwafa Bank is, amely a többek közt agrárprojektek megvalósításában nyújt finanszírozási lehetőséget.  A rendezők előzetesen mintegy 15000 látogatóval számoltak, s ami különösen fontos, hogy Mariutániából, Szenegálból, Maliból és Elefántcsontpartból is érkeztek szakmai látogatók. Ez összefügg azzal a törekvéssel, hogy Marokkó a déli-nyitás keretében diverzifikálja piacait, valamint éves szinten 10%-os forgalomnövekedéssel nyit Nyugat-Afrika, pontosabban a nyugat-afrikai gazdasági térség, azaz az ECOWAS országai felé. 

steier j.jpg

A most 3. alkalommal megrendezett kiállítás feltétlen elismerését jelenti, hogy a királyi udvar vizsgálta a királyi védnökség jelentőségét, amelyre az elkövetkező alkalmakra már komoly esély mutatkozik. A kiállítás és a régió szempontjából egyaránt fontos volt, hogy az eseményt kormányzói szinten nyitották meg, amely a média jelentős érdeklődését generálta. A Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ az idei évben egy nemzetközi standon képviseltette magát, ahol kanadai, benini, vietnámi, indiai, és marokkói kiállítókat sorakoztatott föl, mint kiemelt résztvevő.


balázs&salim.jpg

A kiállítás kiegészítő rendezvénye volt a HTCC közreműködésével a 2015-ben Magyarországon elindított, Szahara Tudósok csúcstalálkozója, amely immár -3. rendezvényével- a Szahara kapujába, Dakhlába hozta el négy kontinens tudósait.  A fő téma ezúttal a klímaváltozás hatása a mezőgazdaságra, amely nem csak a régió, de Marokkó, sőt, az egész afrikai kontinens mezőgazdaságát érinti. A szeptember 28-i konferencián közel száz résztvevő értekezett a Marokkót is érintő klímaváltozás, továbbá a vízgazdálkodás és agrárügyi kihívások kérdéseiről.
 Ezúttal a fórumoz már csatlakoztak a marokkói kutatóintézetek munkatársai is, akik gyakorlati észrevételekkel, illetve a Marokkóban már elindított programok eredményeivel kiegészítve gazdagították a rendezvényt. Különösen az Agrár Kutatási Központ (INRA) szakmai gárdája, illetve a marokkói Napenergia és Új Energiák kutatás központja (IRESEN) innovációs igazgatója élőadásai segítették azt a komplex munkát, melynek eredményeként egy 625 millió USD költségvetésű, a Szahara zöldítését célzó „kvadrát” projektje összeállt. Fontos megjegyezni, hogy az akcióterv és projekt konzervatív alapon számolt hozama meghaladja a 3%/évet, és ennek kapcsán kerültek bemutatásra a kapcsolható finanszírozási modellek. A konferencia egyik fontos eleme a Marokkóban fejlesztett szabadtéri Co2 trágyázási rendszer, amely az ETS kereskedelemnek nyit meg új dimenziókat. A tudományos csúcstalálkozó szervezőjét, a HTCC marokkói országigazgatóját, Dr. Steier Józsefet felkérték a csúcstalálkozó tapasztalatai alapján konkrét ajánlások megfogalmazására, mind a marokkói mezőgazdasági miniszter, mind a királyi udvar felé. A rendezvény színvonalát emelte, hogy a konferencia nyitó előadását a Magyarországon végzett, Nobel Díjas Prof. Nguyen Ninh tartotta.

Megosztás: