„Egyszerűen üzlet”

Hatalmas pénzek áramlanak ki a malawi gazdaságból

Hírek // 2016.02.15

malawi_port.JPG

Virágzik a pénzmosás Malawiban. Egy friss felmérés szerint az afrikai állam a legrosszabbul teljesítő országok között van, ha az illegális ügyletek elterjedtségét nézzük: egy év alatt körülbelül 200 milliárd kwachát (463 millió dollár) veszít a gazdaság, ha a nem szabályos módon külföldre áramló tőke értékét tekintjük.

Az illegális pénzáramlásokat vizsgáló szervezetek jól érzékeltetik az arányokat: az elfolyt milliárdok a malawi GDP 17%-át, a kormány idei évre vonatkozó költségvetésének 30%-át teszik ki. Az ország fele ennyit költ egészségügyre és kevesebb mint ennek harmadát oktatásra. A Malawival együtt vizsgált országok körében számos helyen a nemzetközi kereskedelem értékének több mint 10%-a illegális tőkekiáramlásból származik, de a dél-afrikai ország (Nicaragua mellett) közülük is kimagaslik. Ennek oka, hogy Malawiban nagyon szigorú előírások szabályozzák az árfolyamokat, az export-import pedig az egyik legegyszerűbb módszer ennek kijátszására.

A kimondottan ilyen ügyletekre specializálódott fiktív cégeket rendszeresen vizsgálják a hatóságok, az elfolyt pénz útját azonban sokszor nehéz követni, és azt sem egyszerű megmondani, hogy a tőkekivitellel szembeni fellépés mennyire hatékony jelenleg. A kormány mindenesetre hangoztatja, hogy elkötelezett az illegális üzelmek megtörése mellett, a költségvetésben erre a célra szánt források azonban évről évre csökkennek.

Megosztás: