„Egyszerűen üzlet”

Fiókot nyit Marokkóban az emírségekbeli bank

Hírek // 2016.02.15

Morocco_central_bank.jpg

Az Abu Dhabi Islamic Bank (ADIB) benyújtotta a szükséges papírokat Marokkó központi bankjának, mellyel kérvényezte, hogy 2016-tól pénzügyi szolgáltatásokat nyújthasson az észak-afrikai országban. Az ADIB az Egyesült Arab Emírségek második legnagyobb hitelezője, melynek szolgáltatásai teljesen kompatibilisek az iszlámmal.

A saríával összhangban az iszlám bankok hivatalosan nem pénzt adnak kölcsön kamatra a cégeknek, hanem közösen vállalkoznak velük, az elért haszonból, vagy veszteségből pedig meghatározott arányban részesülnek. Marokkóban az erre vonatkozó aktuális törvényi szabályozást 2014-ben fogadta el a parlament, a központi bank elnökének bejelentése szerint pedig 2016-tól nyithatnak fiókot a követelményeknek megfelelő pénzintézetek.

Az ADIB már a második bank az Egyesült Arab Emírségekből, amely kérte a szükséges engedély kiadását az észak-afrikai országban. A vezetőség szerint a régióban Marokkó rendelkezik a legnagyobb potenciállal, de hasonló terveik vannak Algériában, Líbiában és Tunéziában is. Jelenleg az iszlám bankok számára, az öbölmenti országokon kívül, ez a térség kínálja a legjobb befektetési lehetőségeket. Az Emírségek bankjain kívül bahreini hitelintézet is van az engedélykérők között.

Megosztás: