„Egyszerűen üzlet”

HTCC üzleti hírek - 2018 február

Hírek // 2018.03.06

Sztetoszkóppal Ugandában
 
Lovasi esték idei harmadik programján február 21-én, szerdán 18 órakorMagyar Katalin gyermekorvos Sztetoszkóppal Ugandában címmel tartott előadást. Magyar Katalin a Magyar Afrika Társaság által szervezett 16. orvosi misszió tagjaként utazott 2017 nyarán Ugandába.A képekkel illusztrált előadáson az ország adottságait, az ottani életkörülményeket és a személyes tapasztalatait is bemutatja.
forrás: Napló - 2018. 02. 21. (16. oldal)
 
Lemondott a dél-afrikai elnök
 
Lemondott Jacob Zuma dél-afrikai elnök az ellene indított parlamenti bizalmi szavazás hatására.
A korrupciós botrányokba keveredő, a Dél-afrikai Köztársaság elnökévé 2009-ben választott vezetőt tavaly decemberben pártja, az Afrikai Nemzeti Kongresszus éléről távolították el, most pedig államfői tisztétől is megfosztották. Utódja a 2019-es választásokig a 65 éves CyrilRamaphosa lesz. A Magyar Afrika Társaság elnöke szerint Zuma lemondásának ideje volt, a tavaly év végi Fitch leminősítés már egyértelmű-en jelezte az elnök bukását. Balogh Sándor arról is beszélt, hogy Zuma lemondásával a sokáig megosztott kormányzó párt is megmenekült.
A teljes interjú a linken érhető el: trendfm.hu - 2018. 02. 16.
 
Utazás kiállítás, 7. HTCC Afrika Expo
 
Március 1-jén nyitotta meg kapuit a 41. Utazás kiállítás egyidejű rendezvényeként az „A” Pavilon 111-es standján található az Afrika Expo és Vásár. A standon két különleges kiállítás is helyet kapott. A Malawiban élő gyerekek saját maguk fotózták le mindennapi életüket, melyet a Földkelte Alapítvány az Ismerd meg a Világot kiállítás keretében kiállította. A hivatalos megnyitón Demcsák Zsuzsa és KembeSorel konferálta fel az impozáns műsort. A megnyitón beszélt Dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. Említette, hogy a Földművelésügyi Minisztérium napirendjén szerepel a Teleki Sámuel magyar-afrikai ökológiai intézet létrehozása. Emellett a magyar és afrikai mezőgazdasági kutatóintézetek között is együttműködések valósultak meg az utóbbi években – tette hozzá az államtitkár. - Nem azért lettünk afrikaiak, mert ott születtünk, hanem azért, mert Afrika megszületett bennünk – mondta Balogh Sándor, a Magyar Afrika Társaság (AHU) elnöke. A megnyitón továbbá beszélt Szilasi Ildikó Hermina főszervező, Rafay János, a Hungexpo Zrt. üzletág igazgatója.
A 7. Afrikai Expo és Vásáron hamisítatlan afrikai hangulattal, afrikai állatbemutatóval, látványos programok-kal, és rengeteg információval várják a turistákat. A gyerekek számára a Taita Alapítvány kézműves foglalkozásokat rendez, gyöngyfűzés, afrikai társasjáték, maszk is készülhet a gyereksarokban. A megnyitó után „Kreatív megoldások a 21. századi Afrika legnagyobb kihívásaira”- címmel konferenciát rendeztek.
Bővebben:
 
Orvosi küldetés Malawiban
 
Sokan felfedezési célból keresik fel Afrikát, néhányan viszont célzottan segíteni mennek a messzi kontinensre. Például az „Idegsebészeti misszió Malawi” csapatának tagjai. A Humen Onlineaz ötletgazdával, Dr. Szegedi László idegsebésszel beszélgetett a misszió létrejöttéről, megvalósulásáról.
A legnagyobb inspirációt a fül-orr-gégész kollégáink adták, akik már többször jártak Malawiban amiben a Magyar Afrika társaság segített nekik. Dr. Szegedi László az ő missziójukról látott képek hatására kereste meg a Magyar Afrika társaságot, s mint kiderült pont egyidőben érkezett a segítségkérés Malawiból. A cikkben a misszió szervezője képet ad a térség kétségbeejtő helyzetéről, a misszió előkészületeiről, a csapat összeállításáról. Beszélt továbbá a helyi tapasztalatokról, a kihívásokról és a sikerekről. Dr. Szegedi László a cikkben vázolja álmát, hogy rendszeres idegsebészeti programot tudjunk indítani a két ország között.

Megosztás: