„Egyszerűen üzlet”

Export-import bank nyílhat Ghánában

Hírek // 2016.02.17

john_dramani_mahama.jpg

Új pénzintézet megalapításának a tervét ismertette John Dramani Mahama, ghánai elnök. Az utóbbi négy hónapban külön munkacsoport vizsgálta, hogy milyen feltételekkel lehetne létrehozni egy exim bankot az országban. A munkacsoport tagjai elsősorban bankok és minisztériumok, valamint a ghánai kereskedelmi és iparkamara képviselői voltak. Mahama elnök rendkívül elégedett volt az eredményes munkájukkal, melynek nyomán egy megvalósíthatósági tanulmányt készítettek, felvázolva a tervezett bank beindításának ütemtervét.

Ghána gazdasága jelenleg nagymértékben függ az importtól. Ezen segíthet egy ghánai eximbank, amely az export irányába terelheti az ország nemzetközi kereskedelmét, ezzel kiegyensúlyozva a nemzetközi fizetési mérlegüket. Jelenleg az áruk és szolgáltatások adásvétele mellett az infrastruktúra-fejlesztés terén is aszimmetria tapasztalható a belföldi és külföldi szereplők között.

A nemzetközi kereskedelem egyirányúságának enyhítése lehetővé tenné, hogy az ország jobban ki tudja használni a más országokkal kötött különböző partnerségi kapcsolatokat. Mahama elnök kiemelte az Egyesült Államok Kongresszusa által elfogadott, az afrikai lehetőségeket és gazdasági növekedést támogató törvényt, melynek egyik szubszaharai haszonélvezője Ghána.

A ghánai exim bank a tervek szerint az export és az import támogatásáért felelős független intézmény lesz, melyet a pénzügyekért és a gazdasági tervezésért felelős minisztérium felügyel majd.

Megosztás: