„Egyszerűen üzlet”

Energia, lendület, dinamizmus, hangerő – Ugandában

Hírek // 2016.02.15

A mai generáció egyenlítői-afrikai előadóművészei mindig gondoskodnak arról, hogy közönségük a lehető legjobban érezze magát, és amennyiben erre lehetőség adódik, akkor a zeneszeretők teljesen átszellemülve beleélhessék magukat a ritmusok nyújtotta extázisba, kortól és nemtől függetlenül. Vannak különösen kiemelkedő könnyűzenei csillagok, akik erőlködés nélkül olyan hangulatot teremtenek, hogy a koncertjükön képtelenség ülve maradni.

Ilyen Bebe Cool, civil nevén Moses Sali ugandai „ragga” zenész is, aki a minap Kampalában rengette meg a földet a Serena Hotel koncert termében. Hatalmas sikerű, teltházas koncertet adott, melyen ott volt mindenki a helyi gazdagok és hatalmasok köreiből. Aki valamit is számít Ugandában, annak egy ilyen rendezvényen kötelezően a színpad körüli VIP-asztaloknál kell ülnie. Itt egy hely ára akár az egymillió ugandai shillinget (90 000 HUF) is elérheti.

Megjelent például Sudhir Ruparelia üzletember, aki a városi legendák szerint Kampala épületeinek felét tartja a kezében, és több sikeres üzleti vállalkozása is van, mint például a háttérben Museveni elnökhöz köthető Crane Bank, továbbá befektetési/biztosítási cégek, szállodák, iskolák, médiavállalkozások, és egy hatalmas, virágokat termelő melegház-rendszer. A Forbes szerint Sudhir a leggazdagabb magánszemély a maga 1,1 milliárd dolláros vagyonával Ugandában és a kelet-afrikai közösségben. További érdekeltségei vannak Dubaiban és Európában is.

A koncerten jelen volt Sir Gordon Wavamunno, Magyarország tiszteletbeli konzulja is, aki 72 éves korát meghazudtoló átéléssel ropta táncát Bebe Cool mellett. Ugandában a neve egyet jelent a virágzó üzlettel. Nem tudnánk olyan vállalkozási területet találni, amihez nem volt, vagy jelenleg nincs köze. Ő a Mercedes egyetlen disztribútora az országban, több mint 40 éve. Televíziós (WBS) és rádiós (WFM) szolgáltató társaságai az ország kiemelkedő kereskedelmi médiájának számítanak. A fémipari és ásványvíz-palackozó üzemei folyamatos bevételeket generálnak a cégcsoportjának. Bányászati és drágakő-cégeinek is komoly potenciáljuk van a nemzetközi piacon, de ingatlanbefektetései sem elhanyagolhatóak. Mégis amire a legbüszkébb, az a UAP biztosító társaság, amelyben többségi tulajdonosként gyakorolja vezetői jogait.

A nemzetközi díjakat is besöprő énekes a háttérben hatalmas, ölre menő harcot folytat a rajongók kegyeiért a rosszfiú Chameleon-nal, egyik fővárosi vetélytársával. Karrierjüket egy időben kezdték, és a stílusirányzatuk is szinte azonos, így nehezen kerülhetők el a konfliktushelyzetek kettőjük között.

Már-már gengszterfilmekbe illő drog- és erőszakos ügyek fűszerezik a keményebbnek mutatkozó Joseph Mayanja (Chameleone) életútját, aki 2012 óta folyamatosan a címlapon szerepel krimikbe illő eseteivel. Pár éve elevenen égettek meg egy embert a házában, amit azóta sem sikerült tisztázni. Énekes öccse, Emmanuel Mayanja (AK47) idén márciusban valószínűsíthetően gyilkosság áldozataként hunyt el, kábítószerrel és valamilyen bosszúval összefüggő, zavaros körülmények között.

Összességében az ugandai könnyűzenei piac és szereplői nagyon változatosan, színesen tudják átadni művészetüket. A hangzás friss, újító, fiatalos és magával ragadó. Szövegeik társadalom-központúak, az élet problémáiról, lehetőségeiről szólnak. Ez egyfajta visszatérés a gondolatébresztő szövegíráshoz, ami a reggae műfajnak valaha védjegye volt.

Megosztás: