„Egyszerűen üzlet”

„Élelmezzük Afrikát, élelmezzük a világot!”

Hírek // 2017.10.04

Idén második alkalommal rendezte meg a Dakhlai Regionális Agrárkamara azt a nagy ívű mezőgazdasági szakkiállítást, amely a növénytermesztés és állattenyésztés mellett a kézművesiparnak is önálló sátrat állított. A rendezvényen az idén is részt vett a Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ (HTCC).

dakhla.JPG


Marokkón kívül 6 európai és 4 afrikai ország képviseltette magát összesen mintegy 200 kiállítóval, és az érdeklődésre jellemző volt, hogy a kézműves pavilon nyitvatartásit egy nappal meghosszabbították a nagy tömegeknek köszönhetően.

A kiállítás vonzerejét – és egyben jelmondatát – az a nagy ívű üvegházi fejlesztés adja, melynek keretében a jelenlegi 700 hektárról 2020-ig 2500 hektárra emelik az exportra szánt koktélparadicsom és dinnye termőfelületet. Ehhez sátrakra, technológiára, vízre és szaktudásra van szükség.
Itt kapcsolódhatnak be a magyar KKV-k az innovatív magyar mezőgazdasági termékeikkel: a HTCC partnerei, így az EKS, a Damisol vagy az Agrooter újdonságaival, illetve a Sunwo Zrt. COP 22 innovációs emblémával díjazott zöldítési technológiájával hatékonyan képviseltették magukat, és hasznos új kapcsolatokat sikerült kialakítaniuk a rendezvény során.

A kiállítás másik fókuszpontja a régió legfontosabb hús és tej forrását adó tevetartás, valamint annak fejlesztése állt, hiszen mintegy 25 000 dromedár (egypúpú) él a körzetben. Ezen a területen a helyiek számítanak a Magyar Tejipari Kutató szaktudására éppúgy, mint az állatgyógyászat területén történő együttműködésre.
A HTCC által felállított standon a Magyar Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is képviseltette magát, akivel együttműködési konvenciót szándékozik a házigazda, a rendező helyi agrárkamara aláírni.
A rendezvény három napja szakmai látogatásokra is lehetőséget adott a térség nagy termelőinél, igy a Rosaflor 60 hektáros paradicsomkertészete mellett a struccfarm, és egy építés alatt álló hatalmas halkonzerv üzem is külön szakmai csemegének bizonyultak.

A helyi Kormányzó (Wali) külön köszöntötte a magyar delegációt, és kiemelte jelenlétünk fontosságát. A HTCC a kezdetektől résztvevője ennek az úttörő régiós, de kétségkívül hagyományteremtőnek is szánt kiállításnak, és bízunk benne, hogy partnereink a jövőben is ugyanolyan elégedetten térnek majd haza Dakhlából, mint ezúttal is.

Megosztás: