„Egyszerűen üzlet”

Együttműködési felkérés a HTCC kampalai irodájához Kelet-Ugandából

Hírek // 2016.02.16

rose_nelima.JPG
Rose Nelima nővér és munkatársa látogatott el a kampalai magyar házba, hogy a rendszeren keresztül kérje fel a magyar szakembereket, támogassák a munkahely-teremtő mezőgazdasági fejlesztési terveiket a kelet ugandai Mbale város térségében.

A katolikus apácák által üzemeltetett gyermekotthonokon kívül, több futó projektje is van a jótevő nővéreknek, amivel segítik a környékbeli farmereket, vagy az egyetemekről, főiskolákról kikerülő munkakezdő fiatalokat. Saját non-profit szervezetet alapítva próbálják csökkenteni a bürokratikus szervezeti függést az egyháztól és a kormányzati hivataloktól, hogy gyorsabban és rugalmasabban működhessenek és ne csak tervezgetésből és ábrándozásból álljon a tevékenységük. Tettre készen, energetikusan, lobbanékonyan, szókimondóan, a világot a probléma helyén megváltoztató módon, teljesen politikamentesen dolgozik a közösségért Rose nővér is, aki egymaga képes felvállalni, kijárni, amit csak kell, hogy végre történjen valami.
Példaértékűnek tartják a Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ által kezelt, Helios Agro mezőgazdasági beruházást, amelyhez hasonlót jelenleg nem találni Ugandában. A tervek alapján ötvöznek egy termelő szövetkezeti egységet egy kutató központtal, ahol először tapasztalatokat gyűjtenek a növénytermesztés és állattenyésztés helyi lehetőségeiről, felhasználva az európai tudást és technológiákat, majd a megszerzett tapasztalatok birtokában már szélesebb körben, nagyobb volumenben lesznek képesek kamatoztatni azt. A rendszer fenntartását pedig termelési, feldolgozási szolgáltatásokkal látják el. Rengeteg tanulmány készült európai államok, vagy már uniós pályázatok támogatásában, ami soha nem jutott el a megfelelő kezekbe és fiókokban hányódik. Szakemberek segítségével felkutatják és felhasználják a lepróbált és működő termelési stratégiákat, kivitelezési rendszereket.
Lukács Balázs a HTCC kirendeltség vezetője ígéretet tett a szoros együttműködésre és rögtön felajánlotta a kiérkező agronómus szakemberek segítségét. November közepén egy helyszíni felmérést és területi bejárást készítenek elő, hogy információkat, teljesebb képet szerezzenek a kelet-ugandai térség talaj-minőségi, időjárási viszonyairól, terményeiről, módszereiről. Közös munkatervet készítenek a Helios Agro központja (Kapeeke) és a Mbale városban található NGO központ között, hogy időveszteség nélkül lehessen összehangolni a termelést, feldolgozást, majd az értékesítést is.

Megosztás: