„Egyszerűen üzlet”

Egyre szorosabb a kapcsolat Thaiföld és Vietnam között

Hírek // 2016.02.15

Government_House_of_Thailand.JPG

Közös kormányülést tartott Délkelet-Ázsia két meghatározó gazdasága, Thaiföld és Vietnam, melyet az egyes országok miniszterelnökei vezettek. A megbeszélések eredményeként sikerült megállapodni a kereskedelmi kapcsolatok szorosabbra fűzéséről, mely a regionális együttműködés alapjának számít a térségben.

 Thaiföld és Vietnam között 2014-ben 11,8 milliárd dollárnyi áru cserélt gazdát. A kereskedelmi és ipari miniszterek tanácskozásán az illetékes tárcavezetők abban állapodtak meg, hogy ezt az értéket 2020-ra 20 milliárd dollárra növelik. Ehhez a kereskedelem és a beruházások ösztönzését célzó akcióterv végrehajtása mellett kötelezték el magukat a vezetők a bangkoki megbeszélésen. Ennek végrehajtása mind a két fél, közvetve pedig az egész régió gazdasági érdekeit szolgálja.

A két ország kormányainak találkozóján további kooperációs területeket is kijelöltek, mint a mezőgazdaság, az energiaipar, a szellemi tulajdon védelme, a bankrendszerek összehangolása, vagy a szállítási útvonalak összekötése. Ezek mind olyan szektorok, melyek a két gazdaság közötti kapcsolatot jövedelmezőbbé, zökkenőmentesebbé, és kvázi kompatibilisebbé teszik a jelenlegi körülményekhez viszonyítva.

Továbbá Vietnam kifejezte csatlakozási szándékát a Gumigyártók Nemzetközi Tanácsához (ITRC), a gumitermékeket exportáló országok érdekvédelmi tömörüléséhez. A szervezet a tagok érdekében összehangolja a gumiból készült áruk termelését, ezzel hatást gyakorolva a világpiaci árra. Az ITRC-nak jelenleg három tagja van: Thaiföld mellett Malajzia és Indonézia. Vietnam csatlakozásával a világtermelés több mint felét tenné ki a csoport, ami tovább növelné a régió világgazdasági súlyát és a tagországok érdekérvényesítő képességét.

Megosztás: