„Egyszerűen üzlet”

Egyenletes gazdasági növekedés az Egyesült Arab Emírségekben

Hírek // 2016.02.15

Dubai_Marina.jpg

Az előrejelzések szerint a 2015-ös évben 87 milliárd dirhammal bővülhet az Emírségek gazdasága, ami csaknem 24 milliárd dollárnak felel meg. Londoni elemzők a második félév becsült adataira alapozzák ezt az értéket, ami 5,7%-os bővülést jelentene az előző év GDP-jéhez viszonyítva.

A 2014-es esztendőben az ország gazdasága 416 milliárd dollárnak megfelelő terméket és szolgáltatást állított elő, ez a szám idén 440 milliárd dollár körül lehet majd. A közel-keleti monarchia a 2009-es gazdasági válságot követő időszakban minden évben 5% körüli bővülést tudott elérni, amit az 5,7%-os idei növekedés esetén továbbra is stabilan teljesít az ország.

A kormányzati beruházásokon kívül a gazdaság diverzifikációja járul hozzá nagyban ehhez a teljesítményhez. Az Egyesült Arab Emírségek az utóbbi években már egyre kevésbé van kitéve az olajár alakulásának, ami nagyban növeli a gazdasági stabilitást. A fekete arany világpiaci árának csökkenése ezért nem vetette vissza a további bővülést, és idén már a többi szektor fogja szállítani a növekedés 80%-át. A Közel-Keleten több országban is elkezdtek befektetni más ágazatokba, hogy az olajipartól való függőséget csökkentsék. Ennek eredményeként a régió többi államában is nagyságrendileg hasonló növekedési adatok várhatóak 2015-re.

Megosztás: