„Egyszerűen üzlet”

Az Egyesült Arab Emírségeké az egyik legstabilabb gazdaság

Hírek // 2016.02.15

Dubai.jpg

Az egyes országok prosperitását nagymértékben befolyásolhatják bizonyos gazdasági, esetleg politikai sokkhatások, melyekre előre nem lehet számítani. Bizonyos tényezők azonban meghatározzák, hogyan jut túl ezeken az adott ország. Egy friss felmérés alapján felállított ranglista szerint az Egyesült Arab Emírségek a régióban a legfelkészültebb az ilyen váratlan eseményekkel szemben.

A közel-keleti ország világviszonylatban is az egyik legstabilabbnak számít. Az említett listán mindössze Szingapúr, Hong Kong, Svájc és Norvégia előzi meg. Az arab világban egyedül Katar pozícióját tartják még hasonlóan kedvezőnek. Az Emírségek ezzel olyan fejlett országokat is megelőz, mint az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Németország vagy Japán.

A felmérés a hirtelen bekövetkező sokkhatások mellett, a hosszú távú technológiai és demográfiai trendekhez való alkalmazkodóképességet is vizsgálta, 127 ország gazdaságát elemezve. Az Egyesült Arab Emírségek minden mutatóban elől végzett, a legkimagaslóbb értékeket a gazdasági nyitottság, az infrastruktúra és a technológiai fejlettség terén érte el. Egyedül a gazdaság diverzifikációját tükröző listán szerepel hátrébb, mint az összesített rangsorban, azonban az utóbbi évek során ezen a téren is sokat lépett előre az ország.

Az olajipartól való függőség csökkentésében Dubai áll a legjobban az Egyesült Arab Emírségeket alkotó hét monarchia közül. A stabilitásnak nagyon fontos szerepe van az Emírségek gazdasági siekreiben. Ezt a Dubai Emírség uralkodója, aki egyben az ország miniszterelnöke is, Mohammed bin Rásid Ál Maktúm is hangsúlyozta: „Az erős lábakon álló gazdaságunk és a kedvező üzleti környezet optimizmusra ad okot a jövőre nézve és a jelenleg is futó projektjeinket illetően. Ennek a stabilitásnak és a szakértelmünknek köszönhetően a legkülönfélébb váratlan eseményeket is képesek vagyunk kezelni.”

Megosztás: