„Egyszerűen üzlet”

Árva gyerekeket gyógyítottak a magyar orvosok Malawiban

Hírek // 2016.02.15

Jacaranda-rendelo-tomeg-1024x685.jpg

Árváknak fenntartott iskolában jártak a Magyar Afrika Társaság önkéntes orvosi missziójának tagjai. A magyar orvosok híre gyorsan terjed: egy nap leforgása alatt több mint 150 embert vizsgáltak meg.

Éjjel-nappal, szinte megállás nélkül gyógyítanak a Magyar Afrika Társaság (AHU) XII. Orvosi Missziójának tagjai.  Dr. Pálinkás Edina, Dr. Jakkel Anna és az AHU-koordinátor Horváth Dorottya munkáját nagyban segítik a Blanytre-ban működő Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ munkatársai, akik helyismeretüknek és kapcsolataiknak köszönhetően olyan helyekre tudják elvinni az orvosokat, ahol a legnagyobb szükség van rájuk. A helyiek  örömmel fogadják őket, és rendkívül hálásak a magyar segítségért, amit természetesen ingyen vehetnek igénybe, az AHU jóvoltából. Malawiban ugyanis csak nagyok kevesek tehetik meg, hogy rendszeres időközönként járjanak orvoshoz, állandó egészségügyi ellátásban részesüljenek.

A magyar orvosok először egy árva gyerekeknek fenntartott iskolát látogattak meg Malawi legnépesebb városában, Blanytre-ban. A diákok egy előadással is készültek a fogadásukra, így fejezték ki hálájukat a magyar orvosoknak. A gyerekeknél a felső légúti megbetegedéseket voltak a leggyakoribbak, de akadtak olyanok is, akik tüdőgyulladásban, bőrbetegségben vagy éppen maláriában szenvedtek. Szerencsére az orvosok fel voltak készülve minderre, és az esetek többségében a helyszínen síkerült megfelelő gyógyszerekkel ellátaniuk a gyerekeket. Az iskolában egyébként rendezettek a körülmények, a tanárok felkészültek és segítőkészek. A diákok pedig a kötelező tantárgyak mellett már egészségügyi oktatásban is részesülnek. Egy állandó nővér is van a suliban, aki gondjukat tudja viselni a gyerekeknek, ha megbetegsznek.

A gyerekek után következtek a felnőttek: ők elsősorban mozgásszervi problémákkal keresték meg az orvosokat.  Többségük ugyanis nap mint nap kemény fizikai munkát végez, kocsijuk nincs, ezért kénytelen a hátukon cipekedni – mondja Dr. Pálinkás Edina. A felnőttek között akadtak maláriások, és  sajnos AIDS-ek is. Összeségében azonban a magyarok orvosok közülük is tudtak valamilyen módon mindenkin segíteni, bár volt egy-két kirívó eset is, őket kórházba utalták.

A misszió tagjai legközelebb a környező településeket látogatják meg, ahol a körülmények már messze nem olyan jók, mint Blanytre-ban.

Megosztás: