„Egyszerűen üzlet”

Amerikai-mexikói feszültség

Hírek // 2017.02.17

mexikó.png


Látványos fordulatot vett az amerikai-mexikói jószomszédi viszony a Donald Trump által meghirdetett új washingtoni világlátás nyomán. Az Egyesült Államok elnöke hivatalba lépése után egyértelművé tette, hogy a korábbiakhoz képest új alapokra kívánja helyezni viszonyát a szövetségeseivel és ellenfeleivel egyaránt. A sokoldalú, érdekegyeztetésen alapuló együttműködések helyett kétoldalú alkukra alapozná Trump hazája nemzetközi érdekérvényesítését.

Amerika az első – hangzik Donald Trump diplomáciai kulcsmondata. Meg is üzente a mexikóiaknak, hogy elindítja a fal építését és annak költségeit velük fogja megfizettetni. Nieto elnök következetesen kizárta, hogy Mexikó kifizeti a számlát. A több fordulós üzengetés most odáig fajult, hogy Trumpnál elszakadt a cérna. Ha nem akar fizetni Mexikó, akkor jobb, ha Nieto nem is utazik Washingtonba, a január utolsó napjára tervezett elnöki találkozóra – vette oda rövid internetes üzenetében az Amerikai Egyesült Államok új vezetője.

A diplomáciai szokásjog szerint Nieto nem tehetett mást, és válaszüzenetében lemondta a washingtoni találkozót. Így most előállt az a helyzet, amiben Trumpnak Amerika az első, a fallal megfenyegetett Nietonak meg Mexikó. Vagyis az érdekegyeztetés, együttműködés politikája helyett mostantól a nemzeti önzés és erőszakos látványdiplomácia időszaka következik? Hogy ez a valóságos és jelképes falépítés uralkodóvá válhat a nemzetek közötti táncrendben, vagy sem, az rövidesen kiderül.


Megosztás: