„Egyszerűen üzlet”

Ahol életeket ment a közlekedésilámpa-szerű rendelői sorrend

Hírek // 2016.02.15

malawi.jpg

Nem egyszerű a gyerekeknél megállapítani, mennyire súlyos betegségben szenvednek. A szülők Malawiban gyakran túl sokat várnak, mire orvoshoz viszik a kicsiket. És sokszor a rendelőben is egy nagyon hosszú sor végére kerülnek. Blantyre-ben az orvosi csapat színes papírcsíkokat használ azért, hogy a legsürgősebb esetek kerüljenek először a doktorok elé.

 Malawiban gyakran a súlyos eseteket, mint például az agyhártya-gyulladás, a doktorok sem ismerik fel elsőre. Hasonlóan több más betegséghez, ezt is maláriaként kezelik, ami persze nem segít.

Dr. Nicola Desmond, a Malawi Liverpool Wellcome Kutatóintézet tagjaként a BBC-nek elmondta, hogy megállapításuk szerint sem a közösségekben, sem pedig a rendelőkben nem ismerik megfelelően az agyhártyagyulladást és tüneteit. Emellett több súlyos gyerekbetegség tüneteit sem ismerik fel.

Ennek leküzdéséért Dr. Desmond is együttműködik a Stop Meningitis akció szervezőivel, akik többféle módon, például rádió-hangjátékokkal, vidéki színházi előadásokkal segítenek terjeszteni a lakosság körében, hogy mik is ezen és más betegségek tünetei.

Ha a szülők megérkeznek a klinikákra Blantyrében, akkor egyből egy nővér méri fel egy telefonos alkalmazás segítségével, hogy mennyire súlyos a gyermek állapota. A legsúlyosabb eseteknél piros csíkot adnak a szülőknek, ami azt jelenti, hogy egyből a sor elejére kerülnek. A kevésbé súlyos esetek sárga csíkot kapnak, míg a nem sürgős betegségeknél zöld színű papírcsíkot kapnak a szülők.

A mobiltelefonos alkalmazás egyszerűbb kérdéseket tesz fel a nővéreknek, akik az igen/nem válaszokat beütik a telefonba, majd kiosztják a megfelelő színű csíkot. Az otthoni felismeréssel és a klinikákon alkalmazott új módszerrel remélhetőleg sok gyermeket lehet megmenteni.

Megosztás: