„Egyszerűen üzlet”

2017-ben Marokkó a 2. legjobb ország a MENA régióban a vállalatok számára

Hírek // 2017.01.19

marokko_2hely.jpg
forrás
: www.moroccoworldnews.com

 A Forbes éves „Legkedvezőbb országok vállalatok számára” című listáján Marokkót a második helyre sorolták a Közel-Keleti és Észak-Afrikai (MENA) régióban.

Marokkó a második helyen áll a rangsorban a MENA régióban az Egyesül Arab Emirátusok után. A királyság a nemzetközi rangsorban az 51. helyen áll, így megelőzi a MENA régió legtöbb országát, mint például Egyiptomot (103.), Jordániát (71.) Tunéziát (87.), és még olyan olajban gazdag államokat is, mint Algériát (131.) és Katart (54.)

A Forbes szerint „Marokkó nagyszerűen használja ki Európához való közelségét és a viszonylag alacsony munkaerőköltséget, így egy sokszínű, nyitott, és piacorientált gazdaságot tud kiépíteni.”

Az ország fejlődésének motorját számos gazdasági szektor adja, például a turizmus, a repülőgépipar, az autóipar és a textilipar. A közlekedés és az ipari infrastruktúra területére történő befektetések elősegítik, hogy az ország Afrika egyik vezető üzleti központja legyen.

Az új jelentés is jól tükrözi, hogy jelentős előrelépés történt az ország besorolását illetően. Marokkó 2015-ben a 62. helyen állt, 2014-ben pedig még csak a 79. volt. Ezt a fejlődést láthatjuk akkor is, amikor az ország besorolásának javulását vizsgáljuk az afrikai államok között. A besorolás szerint Marokkó a 3. legjobb afrikai ország, és a nemzetközi listán az előkelő 51 helyet foglalja jelenleg el.

Marokkót az afrikai országok közül csak Mauritius (39.) és Dél-Afrika (48.) előzte meg a rangsorban. A Királyság által mutatott teljesítmény annak tükrében is kiemelkedő, hogy 2015-ben még a 8. pozíciót foglalta el ugyanezen a ranglistán.

A jelentések rávilágítanak bizonyos problémás kérdésekre is, mint például a korrupció. 2015-ben Marokkó a korrupciós listán a 72. helyen állt, jelenleg pedig a 84. Más mutatók, mint a személyes szabadság ugyancsak alátámasztják a további erőfeszítések szükségességét. Mindezek mellett az új rangsor jelentőségét, valamint a figyelemreméltó általános javulást nem lehet alulértékelni. Az új jelentés biztosan javítani fog az országimidzsen, és vonzóbbá teszi Marokkót a külföldi vállaltok és befektetők számára.

Megosztás: