„Egyszerűen üzlet”

HTCC Mexikó

mex2 ism.jpgHASZNOS TUDNIVALÓK


Mexikói Egyesült Államok
Államforma: szövetségi köztársaság
Államfő: Enrique Peña Nieto
Függetlenség kikiáltása: 1810. szeptember 16. (Spanyolországtól)
Terület: 1 972 550 km²
Népesség: 120 286 655
Nyelv: hivatalos nyelv: spanyol; egyéb beszélt nyelvek: indián nyelvek
Vallás: római katolikus 83%, protestáns 9%, kisebb vallási csoportok: presbiteriánusok, Jehova tanúi, hetednapi adventisták, mormonok, evangélikusok, metodisták, baptisták.
Főváros: Mexikóváros
Egy főre jutó bruttó hazai termék (PPP): 16 502 USD
Pénznem: mexikói peso - 1 EUR = 21 MXN

Mexikó a spanyol ajkú latin-amerikai világ egyik „leg” országa. Legnépesebb, legszínesebb, gazdaságilag a legdinamikusabban fejlődő, történelmi, kulturális megközelítésben a spanyol ajkú amerika legbefolyásosabb állama. Az ősi indián kultúrák idegenforgalmi emlékhelyei és a változatos nyaralóhelyek évente 30 millió turistát vonzanak, Mexikó a legnépszerűbb befektetési célországok közé tartozik. Az ország vezetői Mexikó fejlődésének leglátványosabb eredményeként emlegetik, hogy 2015-ben megfordult a tendencia, és többen költöznek vissza az Egyesült Államokból, mint ahányan szeretnének szerencsét próbálni a gazdag északi szomszédnál.

mex5 ism.jpgGAZDASÁG

Az ország átgondolt és hosszú távú fejlesztésekre alapozó gazdasági vezetése látványos eredményeket ért el. Beért az a koncepció, hogy a jelentős olajkincsre és az ország földrajzi, valamint kulturális adottságaira alapozva, az állam markáns szerepvállalása mellett a jövőbe fektetettek. Kezdetben az Egyesült Államok autóipari „segédmunkásaként” tekintettek Mexikóra. Ez mára gyökeresen megváltozott. A világ autóiparának és egyéb modern, technológiai ágazatainak nemzetközi szereplői mind jelen vannak Mexikóban. Azonban nem kizárólag gyártói kapacitásokkal, a legkorszerűbb kutatási-fejlesztési bázisok sorával vannak jelen a befektetők. Úgy is mondhatnánk, hogy az olajbevételeket nem elpazarolták, hanem ügyesen újra befektették. A hatalmas országban mindenhol infrastrukturális fejlesztések zajlanak. És miközben változatlanul tízmilliós nagyságrendű a nagyon szegény emberek rétege, megerősödött az ugyancsak több tízmilliós lélekszámú középosztály. Ennek vásárlóereje nemzetgazdasági jelentőséggel bír. Nem véletlen, hogy a világpiac szereplői mind, vagy befektetőként, vagy árú és szolgáltatás szállítóként részesedni kívánnak a mexikói gazdaság kínálta lehetőségekből. Mexikó nyitott az európai, így a magyar termékek iránt. A hagyományos képességeink mellett, kiváló lehetőségei vannak magyar cégeknek az energetikai, vízipari, élelmiszeripari, gépipari területeken. Komoly érdeklődés mutatkozik a megújuló energia, a „zöld” fejlesztések és a mezőgazdasági technológiák iránt.

mex3 ism.jpgTERMÉSZET

Földrajzi és éghajlati adottságait tekintve a legváltozatosabb országok közé tartozik Mexikó. Az ország északi fele a mérsékelt égövhöz tartozik, a Ráktérítőtől délre pedig a trópusi éghajlatú területek találhatók. Míg északon a gyér növényzetű, csapadékban szegény sivatagos, félsivatagos területek vannak, addig délebbre a fennsíkok kiegyenlített, szélsőségektől mentes éghajlata, valamint a csapadékban gazdag esőerdők és a partvidéki trópusok a jellemzőek.

mex4 ism.jpgTURIZMUS

Mexikó változatos éghajlata és domborzata páratlanul sokszínű idegenforgalmi élményt és turisztikai célpontot kínál az utazóknak. 30 millió turista nem tévedhet – évente ennyien keresik fel az országot. Van aki a Yukatán félsziget ösi indián régészeti lelőhelyeit látogatja végig, mások mindhárom, a maja, az azték és az olmék prehispán kultúra kincseire kíváncsiak. Sokakat a karibi partvidék, vagy a Csendes-óceán homokos fövenyei vonzzanak. Kiemelt turisztikai célpontoknak számítanak északon a Kaliforniai-öböl partvidékének csodái, a 2200 méteres magasságban, fennsíkon elterülő 20 milliós Mexikóváros, ahonnan csak egy ugrás Teotihuacan a csodálatos Nap és Holdpiramissal. Mexikóban mindenki megtalálhatja a kedvére való pihenést – a raftingtól a bálnalesig, a vízesésektől a sivatagi túrákig, a romvárosoktól a felhőkarcolókig minden kínálja magát. Mexikó páratlan sokszínűsége természetesen feledhetetlen élményeket tartogat a gasztronómia szerelmeseinek is. Az indián hagyományokra visszavezethető klasszikus mexikói ételek mellett, különleges élményt tartogatnak a maja gasztronómia speciális fogásai, az északi „steak-övezet” húscsodái, a partvidék tenger gyümölcsei, az ízes salsák.