„Egyszerűen üzlet”

Kultúra

A Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ (HTCC) stratégiájának egyik kiemelkedő pillére a partner országokkal való kulturális és oktatási tevékenység ápolása, valamint a magyar kultúra és tudásbázis eljuttatása a világ különböző szegleteibe. A szervezet törekszik arra, hogy ne csak egyirányú kommunikációt folytasson az egyes országokkal, hanem olyan projektek megvalósításához nyújtson támogatást, melyek egymás kölcsönös megismerésén alapulnak.

A HTCC küldetésének tartja, hogy a kapcsolatokat a művészetek nyelvén is építse. Ennek megvalósítására jött létre 2015 júliusában az első marokkói művésztábor, melyen tehetséges magyar képzőművészek vettek részt. Az alkotók számára az afrikai táj új inspirációt jelentett, velük új áramlat érkezett Marokkóba, friss szemléletükkel pedig új ajtókat nyitottak meg a marokkói-magyar kapcsolatokban. A HTCC komoly szerepet vállalt abban is, hogy 2009 után ismét magyar lovasok vehettek részt a világ egyik legrangosabb lovasbemutatóján, az El Jadidaban megrendezett Salon du Chevelen.

A Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ a kínai Ningboban található irodájában 500db kínai képeslapból álló kiállításon mutatkozhatott be a Zempléni Múzeum gyűjteménye. A Magyar Afrika Társaság által szervezett XII. orvosi misszió keretében Malawiban Magyar Napokat tartott a Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ.

A HTCC a Milleniumi Fejlesztési Célokkal (MDG) összhangban alapvető fontosságúnak tartja, hogy Afrikában „biztosítani kell az átfogó és igazságos minőségi oktatást és előmozdítani az egész életen át tartó tanulási lehetőségeket mindenki számára”. Ennek szellemében nem csak koordinátorként lép fel Magyarország és afrikai országok közötti diák- és tanár-csereprogramok esetében, hanem – a Magyar Afrika Társasággal együttműködve – konkrét programokat, illetve „missziókat” dolgoz ki ezek megvalósítására. A 2015-ös évben zászlajára tűzött „Magyar iskolák Afrika-szerte” program ugyancsak az MDG-kbenlefektetett „mindenkire kiterjedő alapfokú oktatás elérésére” törekszik.